Un cop superat el tràmit de la investidura del president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha disparat el ball de noms del nou gabinet. Noms que es confirmen, que es perfilen, però també que es descarten. El nou executiu d'Aragonès estarà format per set consellers d'ERC i set de Junts. Aquests últims els haurà de proposar el secretari general d'aquest partit, Jordi Sànchez.

Entre els noms que es donen ara per ara com a segurs a Junts hi ha el de l’exdirector general de la Fundació La Caixa Jaume Giró, un empresari considerat pròxim tant a Carles Puigdemont com a Jordi Sànchez, que haurà d’ocupar la conselleria d’Economia; i Josep Maria Argimon, que encapçalarà la conselleria de Salut, tal i com es va anunciar durant la campanya electoral.

Baixa: Josep Rius

Entre els noms descartats, destaca la portaveu de Junts, Elsa Artadi, -que va comunicar dimarts a Sànchez que no volia abandonar la seva responsabilitat a l’Ajuntament de Barcelona-, i s’hi ha afegit les darreres hores el de Josep Rius, excap de gabinet de Carles Puigdemont i diputat de Junts.

Després que la possibilitat que Rius s’incorporés al Govern es va apuntar amb força, atribuint-li la conselleria d’Exteriors, finalment s’ha descartat, segons ha avançat avui La Vanguardia. Fonts properes a la direcció del partit admeten que es va plantejar la possibilitat d’incorporar Rius al departament d’Exteriors, però es va acabar desestimant.

Puja Victòria Alsina

Per ocupar Exteriors, es perfila el nom de l'exdelegada de la Generalitat als Estats Units Victòria Alsina, segons ha avançat l’Ara i confirmen fonts de Junts.

La sortida de les travesses d'Artadi i Rius, dos noms de pes a Junts, ha atorgat més possibilitats a la candidatura del fins ara conseller de Polítiques Digitals Jordi Puigneró, no només per continuar com al nou departament de Polítiques Digitals, Infraestructura i Agenda Urbana, sinó per afegir-hi a més la responsabilitat de la vicepresidència.

Per contra, la continuïtat de Puigneró podria deixar fora del Govern Damià Calvet, actual conseller de Territori i Sostenibilitat, atès que Junts vol que les seves conselleries siguin majoritàriament ocupades per dones. Calvet podria assumir la presidència del Port de Barcelona.

Aguanta: Budó

Els presos polítics de Lledoners volen fer també sentir la seva veu en el nou Govern. Per això, la marxa de l’executiu de Calvet, molt proper a l’exconseller Josep Rull, podria impulsar la continuïtat de Meritxell Budó, persona de màxima confiança de Jordi Turull.

Un altre nom que guanya força per moments és el de la diputada Gemma Geis, persona de màxima confiança de Carles Puigdemont i molt valorada al grup parlamentari, que podria assumir la conselleria d’Universitats.

Drets Socials

Per ocupar Drets Socials apareixen molts noms com la membre de l’executiva de Junts Àngels Cabasés, la diputada Teresa Pallarès o la Directora General de Protecció Civil, Isabel Ferrer.

No obstant això, des de Junts s’insisteix que és el secretari general del partit qui està confeccionant la proposta de noms per als set departaments que li corresponen en contacte amb Carles Puigdemont.

Baixa de Bargalló a Educació

En el cas dels departaments d'ERC tampoc s'han anunciat encara els noms, tot i que es dona per fet la incorporació de la diputada republicana Laura Vilagrà a la conselleria de Presidència; l'exdiputat del PSC Joan Ignasi Elena a Interior; o la incorporació de l'expresident del Parlament Roger Torrent a Empresa i Treball, que ha avançat El Periódico.

Tània Verge a Feminismes i Igualtat

Continuaria al Govern la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que incorpora al departament Acció Climàtica i Alimentació, mentre que Alba Vergés, fins ara consellera de Salut, sembla que abandonaria l'executiu després que ElNacional.cat hagi confirmat la informació de La Vanguardia segons la qual Tània Verge, serà la responsable de la conselleria de nova creació de Feminismes i Igualtat. Per aquesta cartera també s'havia apuntat el nom de la diputada Jenn Díaz. Verge, catedràtica de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) va ser jutjada i absolta d'un delicte de desobediència com a membre de  la sindicatura electoral de l'1-O. 

En canvi, Josep Bargalló seria baixa a la conselleria d'Educació, i seria substituït per Josep González Cambray, fins ara responsable de centres públics de la mateixa conselleria.