Els xocs entre el PSOE i Podemos són incomptables. A la llarga llista de fronts oberts entre ambdós partits, s'hi suma la cimera de l'OTAN, que se celebra a Madrid els dies 29 i 30 de juny. Els dubtes i les reticències de la formació morada amb l'Aliança Atlàntica són més que coneguts. Durant els dies que tindrà lloc la celebració de la trobada de l'OTAN, hi haurà manifestacions en contra d'aquest organisme i hi assistiran una àmplia delegació d'Izquierda Unida i el PCE, que formen part d'Unidas Podemos. Al llarg de la setmana, hi ha hagut molta polèmica amb els socialistes perquè la delegació del govern espanyol a Madrid ha prohibit una manifestació contrària a l'Aliança Atlàntica convocada el dimecres 29 de juny. Justifiquen que ho fan "per motius de seguretat", donat que coincideix amb el moment en què hi haurà un sopar amb grans mandataris i la Casa Reial al Museu del Prado.

Per a més inri, la plataforma estatal 'OTAN no' organitza durant aquest cap de setmana una mena de 'contracimera' "favorable a la pau". En aquests actes, es comptarà amb la presència d'Enrique Santiago, secretari general del Partit Comunista d'Espanya i secretari d'Estat per a l'Agenda 2030. La 'contracimera' culminarà el diumenge amb una manifestació que partirà des d'Atocha i arribarà a la plaça d'Espanya de Madrid i Santiago també té previst assistir-hi. A la concentració, s'hi llegirà un manifest que demana la dissolució de l'OTAN. El fet que un càrrec de l'executiu vagi a aquest esdeveniment ha tensat més les ja difícils relacions entre el PSOE i Unidas Podemos. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha volgut "recordar" als morats que, segons un baròmetre del Real Instituto Elcano, "un 83% dona un ampli suport a l'OTAN". A parer de Robles, "la guerra d'Ucraïna ha demostrat encara més la necessitat de seguretat i defensa" i, encara que ha reconegut que "manifestar-se és un dret constitucional i qualsevol pot manifestar-se", ha subratllat que la postura del govern d'Espanya és "clara i inequívoca" de suport a l'Aliança Atlàntica.

En una entrevista al programa 'Parlamento' de Ràdio Nacional d'Espanya, Enrique Santiago ha sortit al pas de les crítiques que ha rebut: "Seria estrany que, com a secretari general del PCE, no assistís a la manifestació contra l'OTAN, una concentració on es reivindicarà la desaparició de les aliances militars". Segons Santiago, aquesta posició la comparteix "la pràctica unanimitat a Espanya", en resposta a la dada proporcionada per Robles, i ha qualificat de "sense sentit" l'existència de l'OTAN, atès que ell aposta per "aliances de cooperació". Amb tot, el secretari d'Estat per a l'Agenda 2030 ha defensat que "res" el farà "perdre de vista" el que és important, que és "propiciar dins del govern el desplegament d'un altre escut social amb l'objectiu de pal·liar les conseqüències d'aquesta guerra".

Crítiques de l'oposició

El Partit Popular, Ciutadans i Vox han sortit a l'atac contra Enrique Santiago per assistir a la 'contracimera' de l'OTAN i per confirmar que també anirà a la manifestació del diumenge. El partit liderat per Inés Arrimadas ha demanat reprovar el secretari d'Estat per a l'Agenda 2030 pel següent motiu: "Donar suport a les manifestacions de protesta contra l'OTAN". En aquest sentit, la formació taronja ha presentat una proposició no de llei, ja que consideren que la posició de Santiago "opera en clar detriment del prestigi internacional d'Espanya". Per la seva banda, el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, sosté que això demostra que "l'esquerra no creu en absolut en les institucions" i afirma que és una "anomalia que el PCE sigui legal" i que estigui dins del govern espanyol.

En constatar aquesta divisió, el Partit Popular ha presentat una moció que es votarà la propera setmana, coincidint amb la clausura de la cimera de l'OTAN, per tal que es reflecteixi la divisió en política exterior i defensa entre el PSOE i Unidas Podemos. El text conté 15 punts i hi ha la possibilitat que els populars sol·licitin que es votin per separat amb la finalitat de plasmar més aquesta fractura. Entre altres, la moció inclou la proposta de donar suport als resultats que surtin de la cimera de l'Aliança Atlàntica, el suport a les missions de l'OTAN que compten amb la participació de l'exèrcit espanyol o sobre el desenvolupament de la defensa comuna en el marc de la Unió Europea.

Des del grup parlamentari del PSOE al Congrés, el seu portaveu, Héctor Gómez, no ha volgut pronunciar-se sobre aquest nou cisma amb els seus socis d'executiu. Gómez s'ha limitat a indicar que "el missatge —amb la cimera— és molt potent, estem en un escenari bèl·lic, crec que la unitat a Espanya és indiscutible i també a la Unió Europea, segur que el president del govern espanyol i tot l'executiu en el seu conjunt seguiran treballant en aquesta línia". Per ara, i per no tensar més la corda, Podemos assenyala que no hi haurà cap membre de la primera fila del partit a la manifestació, tot i que a la cimera 'alternativa' hi participen el seu secretari de Societat Civil i Moviment Popular, Alejandro Zapico, i la diputada a la cambra baixa, Lucía Muñoz.