El dimecres a la tarda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va concretar el preu que Esquerra Republicana posa a una eventual investidura de Pedro Sánchez: traspàs de Rodalies, seguir avançant en el diàleg i fi del dèficit fiscal. Unes hores abans, des de Junts per Catalunya plantejaven un acord als republicans per no investir cap president que no permeti un referèndum d'autodeterminació, proposta que els republicans van qualificar de "bloqueig". Després que Aragonès anunciés què condicionarà per a ells que els seus vots vagin a Sánchez, Jordi Turull va carregar contra el partit d'Oriol Junqueras per considerar que allò que defensen és "més autonomisme" i denunciant que ell no ha estat tres anys a la presó perquè només es plantegin aquestes qüestions. En una roda de premsa aquest dijous a l'Agència EFE en el marc de la campanya de les eleccions generals 2023, la candidata de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, també ha pres distància d'ERC i ha criticat que proposar "anar amb la llisteta" ja és una "pantalla passada" perquè no ha funcionat al llarg dels darrers 40 anys.

📝 Llistes electorals a les generals 2023 a Catalunya

En aquest sentit, Nogueras sosté que s'ha intentat tot per part del catalanisme i ha descartat que aquesta vegada pugui funcionar perquè, en el cas de Rodalies, el traspàs ja està fet, a excepció dels recursos i de la infraestructura: "Això no ens ho traspassaran mai perquè saben que si tenim els recursos i la infraestructura, canviarem d'operador". Sobre alguns dels condicionants que posen els republicans, com Rodalies o la taula de diàleg, la cap de llista dels juntaires ha reiterat que reduir-ho a aquests plantejaments no és fer "alta política".

L'alternativa que defensa Míriam Nogueras és fer una política "molt més desacomplexada" i que també compti amb la "palanca de la confrontació" perquè, fins ara, el resultat ha estat "zero". "Un no pot anar ajupit i acomplexat, com s'ha fet en els darrers quatre anys, però les persones estan fins als nassos de tantes promeses, ximpleries de politiqueta; volen que el país funcioni i que els seus representants es mullin sense anar a buscar titulars fàcils", ha afegit. Davant el fet que ERC hagi rebutjat la proposta de no investir cap president que no autoritzi un referèndum, Nogueras ha argumentat que van plantejar-ho perquè és "un dels punts de consens més amplis a Catalunya", però ha descartat que això hagi de ser "l'únic" element a posar al damunt de la taula i ha apel·lat al vot per poder negociar de "nació a nació".

La reforma del sistema de finançament, "pantalla passada"

Preguntada pel compromís de Meritxell Batet d'abordar una reforma del sistema de finançament autonòmic, Míriam Nogueras ha afirmat que no es creu l'encara presidenta del Congrés dels Diputats i considera que es tracta d'una "pantalla passada". "Estem molt per sobre d'aquest debat, o podem gestionar els nostres recursos o si seguim depenent del que es decideix a Madrid estem fotuts", ha apuntat. A més, Nogueras creu que Pedro Sánchez haurà d'explicar bé "què pensa fer aquesta legislatura si pot sumar" perquè en aquests darrers cinc anys ha "incomplert pràcticament totes les promeses que ha fet i ha humiliat Catalunya". "Demanem al PSOE els motius pels quals els ciutadans de Catalunya han de fer-los confiança en una investidura si fins ara han trencat amb tot", ha conclòs.

La denúncia dels incompliments amb el Corredor Mediterrani

Al migdia, Míriam Nogueras ha fet un acte informatiu a Tarragona per denunciar els incompliments de l'Estat amb el Corredor Mediterrani. La candidata de Junts ha lamentat que aquest retard suposa "impedir que Catalunya es pugui desenvolupar i afecta la competitivitat" del país. En aquest context, ha recordat que Europa va situar-ho com a prioritat l'any 2013 i que l'Estat segueix sense complir. Per la seva banda, el cap de llista per Tarragona al Congrés, Josep Maria Cruset, ha defensat que el Corredor Mediterrani és només "la punta de l'iceberg del dèficit d'infraestructures" que pateix Catalunya i considera que, encara en el cas del Corredor, l'Estat va "tard i malament" per una combinació d'"incompetència i incompareixença".