Si al llarg de la campanya les interpel·lacions entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han estat més aviat tímides i els retrets no han estat tan notoris, al debat de les eleccions generals 2023 que ha organitzat aquest dimarts TV3 la situació ha canviat. Davant les peticions de Gabriel Rufián de consensuar un "preu més alt" d'una eventual investidura de Pedro Sánchez entre els tres partits independentistes, Míriam Nogueras, cap de llista de Junts, ha llençat una proposta al republicà: "Acordem no investir cap president espanyol si no ens transfereixen les competències per fer un referèndum. Ho entoma?". Amb tot, Nogueras ha volgut subratllar que la qüestió "no va de preus, sinó de país i dignitat".

📝 Llistes electorals a les generals 2023 a Catalunya

🔴 Debat a TV3 de les eleccions generals, DIRECTE | Última hora dels candidats de Barcelona

En el bloc referent a la relació Catalunya-Espanya, la candidata dels juntaires ha apel·lat al debat de la televisió pública catalana que Catalunya ha d'"estar forta" i, perquè sigui així, ha defensat que els partits independentistes tornin al moment del 2017, quan anaven "junts i desacomplexats". En aquesta línia, ha reivindicat que, de fet, va ser l'any en què més diners van arribar a Catalunya per part de l'Estat. En canvi, amb una "altra estratègia", l'any 2021 va ser el que menys recursos van arribar al país català. D'altra banda, ha indicat que aquestes eleccions no van de "dretes o esquerres", sinó de "Catalunya o Espanya": "El PSOE i el PP no són programàticament el mateix, en defensa d'alguns drets ens hi podem trobar, però quan es tracta de defensar els drets dels catalans, vostès dimiteixen", ha retret a Meritxell Batet.

 

Encara pel que fa als pactes, Míriam Nogueras ha sostingut que el català és un "poble de pacte", però que aquests s'han d'"honorar i complir". "Els pressupostos són pactes i s'incompleixen sistemàticament", ha lamentat. En aquest context, ha afegit que l'Estat és un "molt mal negoci" per a Catalunya perquè "ens venen turbot i ens trobem quatre sardines" i ha assenyalat que el resultat de la taula de diàleg és "un zero".

Míriam Nogueras insta el PSOE a derogar la directiva d'intel·ligència que situa l'independentisme com a objectiu

A més d'interpel·lar Rufián, Míriam Nogueras també s'ha volgut dirigir a la candidata del PSC, Meritxell Batet. La número u dels juntaires a la cambra baixa espanyola ha denunciat que el govern socialista amb Unidas Podemos ha mantingut el punt dos de la directiva d'intel·ligència, que ordena als serveis de l'Estat "acabar amb l'independentisme", just per sota del punt de la lluita contra el jihadisme. "Senyora Batet, si tornen a governar, es comprometen a derogar aquest punt?", ha preguntat. A parer de Nogueras, que el PSC hagi estat "fort" a Catalunya "no ha servit de res". En matèria econòmica, la candidata de Junts ha denunciat que la legislació espanyola "mai permetrà protegir ni desplegar les empreses catalanes".

En un torn inicial, s'ha fet un sorteig perquè cadascun dels vuit candidats que ha participat en el debat de TV3 plantegés una qüestió a un altre dels caps de llista. A Míriam Nogueras li ha tocat Juan José Aizcorbe, qui encapçala la llista de Vox. Amb tot, Nogueras s'ha negat a fer-li cap pregunta, perquè "si fos pel seu partit, no podria parlar català, la televisió pública estaria tancada i els partits catalans estarien il·legalitzats, de manera que no tinc res a preguntar a un partit feixista".