El dimarts a la nit, al debat de TV3 de les eleccions generals 2023 amb els candidats per Barcelona al Congrés dels Diputats, Junts per Catalunya plantejava a Esquerra Republicana un front comú per no investir cap president espanyol que no traspassi les competències a la Generalitat per fer un referèndum. Unes hores més tard, els republicans ho han qualificat de "proposta de bloqueig disfressada de negociació" i, a la tarda, el president Pere Aragonès ha mogut fitxa per revelar quines seran les condicions per investir Pedro Sánchez: acabar amb el dèficit fiscal, el traspàs de Rodalies i avançar en el diàleg. I la reacció de Junts no s'ha fet esperar: des de Banyoles, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha arremès amb contundència contra la idea d'ERC i la considera errònia: "No he anat a la presó tres anys i mig per fer un front comú sobre Rodalies i finançament. Això és més autonomisme!", ha esclatat. 

📝 Llistes electorals a les generals 2023 a Catalunya

De nou, Turull ha insistit que les condicions mínimes que posen els juntaires són el reconeixement del dret a l'autodeterminació i l'amnistia. "Ens hem de plantar. Catalunya ja ho ha provat tot a Madrid i el resultat d'aquests darrers quatre anys és galdós", ha afirmat. En aquesta línia, ha propugnat "buscar una fórmula absolutament diferent" i això no s'aconsegueix "fent un discurs més autonomista ni posant un preu" només amb aquestes qüestions. Durant la seva intervenció, el dirigent juntaire també ha refermat la necessitat d'anar a votar el diumenge: "Són unes eleccions molt transcendents, han passat moltes coses contra Catalunya aquests quatre anys i els hem de donar una lliçó a les urnes per tot el que ens han fet". "Si som els de les urnes, les hem d'omplir el diumenge, no s'entendria que jugant a casa, la que és la nostra millor arma, no ens presentéssim al partit", ha conclòs.

Míriam Nogueras: "Cal passar d'una Esquerra forta a una Catalunya forta"

A la proposta de fer un front comú per pactar les condicions d'una investidura de Pedro Sánchez també s'hi ha referit Míriam Nogueras. En una roda de premsa aquest migdia a l'Agència Catalana de Notícies, la cap de llista dels juntaires al Congrés ha afirmat que trasllada la seva idea a les "bases i votants" d'Esquerra Republicana, idea que ha tornat a destacar a l'acte celebrat a la capital del Pla de l'Estany: "No els demano que deixin de militar en la seva ideologia, demano posar sentit d'estat perquè Catalunya no pot ser una província més d'Espanya". Nogueras ha fet èmfasi en el fet que llança aquesta proposta perquè la gent "no entén que ens hàgim separat i alhora estiguem dient pràcticament el mateix". Davant una estratègia d'Esquerra que ha estat "dolenta", la candidata de Junts ha fet una crida a "passar d'una ERC forta que no ha servit per avançar gens a una Catalunya forta per plantar cara".

Puigdemont demana mobilitzar-se perquè quan Catalunya ha fet més "respecte" és quan ha fet servir les urnes

Durant l'última setmana de campanya, Junts celebra els darrers actes a les capitals de les quatre demarcacions del país, amb l'excepció de Girona (perquè s'ha fet a Banyoles). En tots ells, hi participa el president a l'exili, Carles Puigdemont, que va entrar en campanya el diumenge passat. El també eurodiputat ha demanat mobilitzar-se el 23 de juliol perquè "quan Catalunya ha fet més respecte i ha fet trontollar el règim espanyol en les seves estructures més sensibles ha estat quan ha fet servir les urnes". "Quan, a més, les urnes han estat plenes de vots per la independència, el missatge ha estat clar", ha afegit. Per tot plegat, Puigdemont sosté que diumenge hi ha "molt en joc" i que l'electorat independentista no anés a les urnes és justament "allò que faria feliç a l'Estat". "Hem de fer que els auguris que tenen no es confirmin, hem de dir que no dimitim i que el poble no s'ha rendit ni està derrotat", ha sentenciat. A parer del president, el PP i el PSOE estan d'acord que Junts els fa "nosa" i, per això, ha instat a "fer molta nosa a Madrid per defensar Catalunya".

També ha intervingut a l'acte de Banyoles la presidenta de Junts, Laura Borràs, que ha indicat que els comicis del 23 de juliol "van de no rendir-se, de mantenir l'objectiu de la independència i, sobretot, de supervivència" de la nació. Borràs ha alertat que la independència no arribarà "dient que sí a tot el que diu el PSOE" i, a més, ha descartat que els socialistes puguin aturar l'extrema dreta perquè Pedro Sánchez ja ha aclarit que no s'abstindrà si perd les eleccions i guanya el PP: "Prefereixen que governin amb Vox abans que abstenir-se". A més, han parlat Marta Madrenas (cap de llista per Girona al Congrés), Joan Bagué (candidat per Girona al Senat) i Miquel Noguer (alcalde de Banyoles i president de la Diputació de Girona, càrrec que ha revalidat aquest mateix dimecres).