La decisió catalanòfoba del govern del Partit Popular i Vox a l'Ajuntament de Borriana (País Valencià) de cancel·lar totes les subscripcions del consistori a revistes catalanistes ha aixecat polseguera i ha aterrat a la campanya de les eleccions generals 2023 aquest dimecres. Des de Gavà, la candidata de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha qualificat de "molt greu" aquest acte de "censura" a publicacions en català i ha reivindicat de nou el partit com un dels que "planta cara a la ultradreta" i que la combat. Davant l'episodi de Borriana, Nogueras ha instat totes les "forces democràtiques" a "aturar l'extrema dreta en tots els àmbits" i ha fet èmfasi en focalitzar aquest missatge cap al PSOE i Sumar: "No s'hi val oposar-se a la ultradreta per capítols". 

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

La número u dels juntaires a la cambra baixa espanyola ha sostingut que aquests dos partits —PSOE i Sumar— també han de fer front contra l'extrema dreta quan "persegueixen l'independentisme i empresonen" els dirigents partidaris d'una Catalunya lliure. Aquest front antifeixista també s'ha d'estendre, a parer de Míriam Nogueras, a frenar-los "en defensa de la llengua catalana, la cultura del país, Catalunya i els drets de tothom". "Cal un rebuig del 100% del discurs de l'extrema dreta, quan neguen la violència de gènere també", ha afegit.

Josep Lluís Cleries acusa ERC d'haver-se "posat de perfil" amb les diputacions

Quan queden menys de 24 hores perquè es constitueixi el ple de la Diputació de Barcelona per al mandat 2023-2027, i amb Junts només formant part de l'ens supramunicipal de Girona després de donar per perduda la de Barcelona per l'acord entre el PSC, comuns i Tot per Terrassa, el senador Josep Lluís Cleries ha apuntat contra Esquerra Republicana per, des del seu punt de vista, haver-se "posat de perfil" a l'hora d'arribar a pactes en aquests òrgans provincials. De fet, els ha situat com a responsables del fet que Junts hagi perdut poder institucional a les diputacions. En aquesta línia, ha exigit al president de la Generalitat que deixi de "sortir a dir que hem d'anar junts els independentistes". En aquesta campanya, la tònica general dels partits independentistes és no atacar-se en excés entre ells. Però Cleries se n'ha desmarcat en parlar de Gabriel Rufián, del qui pensa que està "més enamorat de Podemos i Sumar que de Catalunya".

A l'acte, també hi han intervingut el cap de llista del partit a Gavà, Isidre Casas; el candidat Gerard Valverde i la secretària general de la Joventut Nacionalista de Catalunya, Ariadna Urroz, que ha alertat que si no són forts a Madrid, hi haurà uns altres que "faran política en lloc nostre i, segurament, en contra nostre".