Finalment, el PSC i els comuns haurien aconseguit tancar un pacte amb Tot per Terrassa (TxT) per governar plegat la Diputació de Barcelona. L'aliança permetrà que Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, es converteixi en la nova presidenta de la Diputació. Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat ElNacional.cat, l'acord s'ha segellat aquest matí, quan falten 24 hores per a la celebració del ple de constitució. Al document firmat per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i la candidata del PSC a presidir la Diputació, Lluïsa Moret, han acordat "establir un marc de relacions positiu entre el futur govern de la Diputació i el grup polític TxT" i facilitar les relacions amb l’Ajuntament de Terrassa.

A més, han pactat la implicació de la Diputació de Barcelona com a agent actiu i promotor de millores al municipi de Terrassa" i "disposar d’un espai de coordinació, seguiment i revisió de l’acord que permeti l’adaptació en el temps en funció dels esdeveniments". Per tot això, el diputat de TxT es compromet a votar Moret com a presidenta de l’ens supramunicipal. Els dos partits han detallat en un comunicat conjunt, que es tracta d'un acord de col·laboració per garantir la governabilitat de la Diputació, però que no suposa l'entrada de la formació de Ballart al govern de l'ens supramunicipal.

Posicionament d'ERC i Junts

L'acord entre TxT amb els partits independentistes no s'ha aconseguit per la falta de consens. Cal tenir en compte que PSC (17) i En Comú Podem (5) i Tot per Terrassa (1), sumen 23 diputats provincials de 51, segueixen sense arribar al llindar de la majoria absoluta fixat en 26. El mateix nombre de diputats que sumen Junts i ERC, que no han arribat a cap acord,  però en cas d'empat guanyaria la llista més votada, el PSC. Es manté la incògnita sobre què faran els dos diputats independents de Junts (l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i l'alcalde de Torroelles de Foix, Sergi Vallès) i els quatre diputats que té el PP. El pacte serà possible, si el Partit Popular s'absté per tal d'evitar un govern independentista a l'ens supramunicipal. 

La candidata a les eleccions del 23-J, Míriam Nogueras, ha expressat la seva preocupació perquè "el que passa a Catalunya es decideixi a 600 kilòmetres". Nogueras ha assegurat que "fins al darrer segon hi continuarem treballant". Precisament, aquesta tarda hi haurà una reunió de la cúpula del partit amb els diputats, només unes hores abans que se celebri el ple d'investidura que tindrà lloc aquest dijous 13 de juliol, a les 12:00 hores. Segons la normativa, en primera votació es necessita majoria absoluta per a la investidura, però, en canvi, en segona volta, seria suficient amb majoria simple. Segons els resultats de les eleccions municipals del 28-M, la composició del ple es repartiria amb 17 diputats per a PSC-CP; 12 per a Junts; 11 per a En Comú Guanyem; 11 per a ERC; 5 per al PP; 1 per a Vox i 1 per a TxT. 

Els compromisos de PSC i TxT

El pacte entre PSC i TxT es traduirà en inversions de la Diputació a Terrassa, la creació d'un marc de col·laboració entre el govern provincial i l'Ajuntament de Terrassa i s'afavorirà la implementació de projectes i programes de transformació a la ciutat. Així mateix, el document estableix que TxT col·laborarà per desenvolupar el Pla de Mandat de la Diputació d'aquesta legislatura, i que en tots aquells assumptes de posicionament polític aliens a l'àmbit competencial propi de la Diputació de Barcelona, ambdues formacions actuaran d'acord amb el seu programa polític". "Igualment, els grups sotasignats estan compromesos a mantenir un clima de diàleg i col·laboració d'acord amb la cultura de la institució: a través del debat per arribar als acords i consensos necessaris més amplis", assenyala el comunicat.