La meitat dels catalans (50%) estan en contra de la independència, mentre que un 43% hi està a favor i el 7% restants no té una posició sobre aquesta qüestió que ha centrat el debat polític a Catalunya en els últims anys. Aquestes xifres són pràcticament idèntiques a les que es van publicar a l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió el passat mes de novembre: llavors, un 50% dels enquestats ja es posicionaven amb un 'no' davant la independència, però en els últims mesos s'ha detectat un lleuger increment, de només una dècima, pel 'sí': ha passat del 42%  al 43%. En canvi, si ho comparem amb el primer baròmetre del 2022, encara no s'arribava al 50% d'oposició a la independència: un 48% hi estaven en contra i un 44%, a favor. Amb tot, el passat mes de juliol el 'no ' es va enfilar fins a un 52%, que s'ha anat reduint en els següents baròmetres fins a quedar fixat en aquest 50%. 

Els simpatitzants de la CUP, els més independentistes

Per partits, els simpatitzants de la CUP són els més favorables a la independència, en un 95% dels casos, seguits pels de Junts per Catalunya, en un 92%. En canvi, ERC queda més endarrerida, amb un 84% dels seus simpatitzants posicionant-se a favor de la independència i un 12% en contra. Pel que fa a En Comú Podem, majoritàriament es posicionen en contra de la independència(59%) , tot i que en un grau més baix que els del PSC (77%). 

En el cas dels partits de dretes i ultradreta del Parlament, la seva oposició a la independència és evident, tal com han anat demostrant en els últims anys. D'aquests, els simpatitzants del PP són els que la veurien amb menys mals ulls (un 8% a favor i un 90% en contra), seguits dels de Ciutadans (5% a favor i 95% en contra) mentre que un 97% dels votants de Vox se situen en una posició contrària a la independència i un 3% a favor.

Independència unilateral o pactada?

Pel que fa a la fórmula d'independència que preferirien els simpatitzants de cada partit polític, els que estan més a favor d'una separació de l'Estat de forma unilateral són els de Junts per Catalunya (un 45%), superant els de la CUP (36%) i els d'ERC, ja que només un 12% dels republicans opten per aquesta opció. En canvi, aquests són els que estarien més a favor de culminar el procés d'independència de manera pactada amb el govern espanyol, en un 73%. Cal tenir en compte que ERC és el partit que més defensa aquesta via i elements com la taula de diàleg, mentre que els altres partits independentistes s'hi han anat allunyant amb el temps. 

El CEO també xifra en un 77% els catalans que estarien "molt d'acord" (53%) o "bastant d'acord" (24%) en el dret a decidir de la ciutadania de Catalunya el seu futur com a país en un referèndum. Això significa que tres de quatre catalans veurien en bons ulls la celebració d'una altra consulta per decidir la independència del país. En el cas dels partidaris a la independència de Catalunya, el suport és pràcticament unànime i es dispara fins a un 99%. En canvi, la posició favorable al dret a decidir també és majoritària en aquells catalans que no volen la independència, tot i que les proporcions són molt més ajustades: un 59% s'hi mostra a favor  per un 31% en contra, la resta no té una posició clara al respecte. 

Suport pràcticament unànime de l'independentisme al dret a decidir 

Per partits, la CUP continua sent el partit amb més simpatitzants del dret a decidir. En aquest cas, a més, el suport és unànime i arriba un 100%. El segueixen de prop i empatats Junts i ERC amb un 98%. Així, la xifra de republicans a favor del dret a decidir és significativament més alta que la de favorables a la independència (84%). Els comuns també mostren una posició molt favorable en aquest sentit que supera el 90% i el PSC es queda més endarrerit. Així i tot, la majoria de simpatitzants dels socialistes, un 71%, està d'acord o molt d'acord amb el fet que els catalans tinguin dret a decidir el seu futur. En el cas de les dretes, el suport és minoritari, però varia segons el partit: dels simpatitzants del PP, un 40% són favorables, mentre que en el cas de Cs i Vox el percentatge baixa fins a un 26 i un 19%, respectivament.