Les declaracions de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sobre el referèndum continuen portant cua. Després d'haver sigut durament criticada per les forces independentistes, ara li ha arribat la rèplica del PSC, que tot i mostrar-se orgullós d'aquest canvi de criteri, no ha evitat vantar-se i recordar les 'lliçons del passat'.

"Permeti'm que mostri la sorpresa per l'evolució política de la senyora Colau a aquest respecte. Ens donava lliçons en el passat sobre aquesta qüestió, i sembla haver vingut a posicions properes a les socialistes", ha respost el diputat i secretari primer de la Mesa del Parlament, Ferran Pedret, en ser preguntat per aquesta qüestió en la roda de premsa d'aquest dilluns.

Ara bé, Pedret ha volgut referir-se a com ha qualificat Colau el debat sobre el referèndum. "El socialisme mai ha qualificat de tonteria res d'això. És un debat polític de primer ordre. Pensem que cal dialogar, negociar i arribar a acords, i aquests acords sotmetre'ls a votació de la ciutadania", ha reivindicat el socialista.

Ha respost d'aquesta manera al que havia dit Colau. L'alcaldessa s'ha referit a aquesta qüestió d'aquesta manera: "És evident que no hi ha cap condició per plantejar un referèndum a curt termini. Millor que aterrem i menys promeses incomplertes. Després d'una pandèmia i la crisi climàtica, la gent ja no està per tonteries".

Sánchez i la taula de diàleg

Sobre si el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha d'assistir a la taula de diàleg, Pedret ha descartat posicionar-se. Tanmateix, ha aprofitat per insistir que és necessari que es produeixi un diàleg dins de Catalunya i que el Govern el convoqui.

Per altra banda, Pedret ha confirmat que el PSC no ha rebut cap trucada per convidar-los a participar en l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació que el president del Govern, Pere Aragonès, va dir que impulsaria abans de la taula de diàleg, i ha situat aquesta iniciativa com l'"enèsim intent d'intentar recomposar la unitat independentista".

"Modestament, creiem que el conjunt de la ciutadania s'està movent en altres coordenades", ha afirmat Pedret, que ha apostat per un diàleg entre catalans per arribar a un acord al qual sigui donat suport per la majoria de la societat.

Manifest per la Diada

Pel que fa a la Diada, el dirigent socialista ha presentat un manifest que porta per títol 'Obrim una nova etapa'. El secretari primer de la Mesa ha subratllat que és necessari "girar full de les dinàmiques de la política de l'última dècada a Catalunya", i ha explicat que el manifest busca que el conjunt de forces polítiques es posin d'acord per mobilitzar energies al voltant de sis objectius: la recuperació econòmica, la reconstrucció social, la transició ecològica, el suport als joves, el combat de la desigualtat i el diàleg dins de Catalunya i entre el govern espanyol i el català.

Pedret ha explicat que hi ha dinàmiques de l'independentisme prèvies a la Diada que els preocupen, i ha reivindicat que aquesta jornada torni a ser de tots els catalans: "Els independentistes volen centrar-la al voltant de les seves reivindicacions. Ho fan amb una gran desorientació estratègica i desunió".

També ha explicat que els socialistes catalans assistiran als actes i ofrenes florals tradicionals durant la Diada i ha descartat convocar un acte propi, ja que no ha estat la seva "tradició política".

 

Imatge principal: el diputat del PSC i secretari primer de la Mesa, Ferran Pedret, en la roda de premsa d'aquest dilluns / Foto: PSC