El debat de l'estat de la nació espanyola no ha abordat el conflicte català fins a última hora de la primera jornada. Si bé el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una petita menció sobre la necessitat de retrobar independentistes i espanyols en el seu discurs inicial, no ha entrat en matèria fins que ha arribat el torn de rèplica al líder d'ERC, Gabriel Rufián, que ha retret al cap de l'Executiu haver passat de puntetes per damunt del conflicte, també a les portes de la reunió divendres entre Sánchez i el president Pere Aragonès. "Li ha dedicat una frase al conflicte polític", ha retret el líder republicà a Sánchez, i li ha recordat que "agradi més o menys", hi ha una majoria independentista al Parlament de Catalunya.

 

És per això que Rufián ha recordat a Sánchez que des de la seva formació estan apostant pel diàleg, perquè solucionar el conflicte "a pals" (en referència a l'1 d'octubre) no funciona, però l'ha alertat que si no s'arriba a bon port, no serà per culpa dels d'Oriol Junqueras: "El fracàs de la via de la negociació no és el fracàs de l'independentisme, no és el fracàs d'ERC. Seria un fracàs de l'esquerra espanyola, novament", ha etzibat Rufián, que ha retret a Sánchez "no haver après res de Zapatero", i l'ha avisat que la història demostra que cada vegada que fracassen, l'independentisme puja. "Com vol passar a la història? Com el que va solucionar el conflicte polític que empíricament viu Catalunya i Espanya o com un president socialista més", ha reptat el líder d'ERC, que ha avisat que si no dona solucions a territoris com Catalunya o el País Basc, els ultres els passaran per damunt en les pròximes eleccions generals: "Tot depèn de vostè". 

Sánchez crida a Junts per Catalunya

Sánchez, que inicialment no havia dedicat temps a la qüestió catalana sinó que més bé ha anunciat mesures per acontentar els socis de govern, ha contestat tot recordant l'última reunió entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha dit que va servir per pactar una metodologia per aquestes trobades, que es reprendran aquest mateix divendres amb la reunió entre Sánchez i el president Pere Aragonès. En aquest sentit, el cap de l'Executiu espanyol, ha dit que el seu govern està present a la taula, i ha retret que no sigui igual per la part catalana, ja que els membres del govern de Junts per Catalunya no s'hi han sumat: "Sempre he demanat a Junts que aposti per la taula de diàleg". Serà dimecres al matí quan Junts pugui respondre aquest plantejament de Sánchez, i és que la primera intervenció de la jornada serà de la diputada Míriam Nogueras. 

Més enllà d'aquest missatge, Sánchez també ha demanat a Rufián que, a banda de reclamar diàleg entre Catalunya i Espanya, també ERC mantingui un diàleg entre els catalans, com demana per activa i passiva el líder de l'oposició Salvador Illa. Prèviament a aquesta petició, Rufián havia fet un discurs conciliador, on havia dit que "la independència no pressuposa res". "Ser independentista no et fa millor català. Tan català és un independentista, com un federalista o un pensionista", ha defensat el líder d'ERC, que també en la seva intervenció ha defensat la llengua catalana des d'una perspectiva àmplia: "Ni el castellà està perseguit a Catalunya, ni el català és patrimoni exclusiu de l'independentisme. O entenem això o farem un flac favor a una llengua que mereix ser protegida".