El PSC guanyaria amb claredat unes eleccions al Parlament segons el primer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió d’aquest 2023, per davant d'ERC i JuntsConcretament, el partit de Salvador Illa aconseguiria entre 34 i 40 diputats al Parlament, superant els 33 que té actualment a la cambra catalana. D’aquesta manera, es desfaria l’empat actual entre socialistes i republicans a 33 escons, ja que ERC n’assoliria entre 29 i 34, és a dir, el millor resultat que li dona el CEO al partit que ara presideix la Generalitat és el mateix que el pitjor que podria aconseguir el PSC. Pel que fa al percentatge de vot, els socialistes n’obtindrien entre un 23 i un 27%, mentre que ERC se situaria entre el 18 i el 22%. Mentrestant, Junts per Catalunya, tot i que empitjora els resultats que va obtenir a les últimes eleccions al Parlament el 14 de febrer del 2021, passant de 32 diputats a una forquilla d’entre 22 i 28, segons el CEO, millora els resultats respecte al baròmetre del mes de novembre. Aquesta enquesta li dona entre 22 i 28 escons, pels 32 que té actualment, tot i que manté clarament la tercera força, amb entre un 14 i un 17% dels vots. Aquestes xifres fan trontollar la majoria independentista que actualment existeix al Parlament. 

ENQUESTA CEO ABRIL
Resultats del baròmetre del CEO 

El PP, quarta força i Ciutadans, fregant la desaparició al Parlament

Mentrestant, el PP continua amb una bona tendència, passant de ser l'última força al Parlament en l'actualitat amb només tres diputats a aconseguir-ne entre 8 i 12  i superar als altres dos partits de dretes, Vox i Ciutadans. Pel que fa a la intenció de vot, aquesta seria d'entre un 7 i un 9%, pràcticament doblant la del 2019 (3,9%).  A l’últim baròmetre ja es va manifestar aquest canvi pel PP respecte a les eleccions del 2021, i fins i tot, llavors les seves previsions encara eren millors, arribant als 16 diputats a la forquilla més alta pels populars. Pel que fa a la ultradreta de Vox, que va irrompre amb 11 diputats a les darreres eleccions, el CEO li dona entre 7 i 10 diputats, mentre que Ciutadans, que el 2017 va ser primera força a la cambra catalana podria perdre els seus 6 diputats i desaparèixer del Parlament: es troba en una forquilla entre 0 i 5 escons. 

Pel que fa a la CUP i En Comú Podem, aconseguirien uns resultats similars als de les últimes eleccions: si el 2021 els anticapitalistes es van fer amb un 6,9% dels vots i 9 diputats, ara el CEO els dona entre 8 i 12 escons; els comuns mantindrien entre 7 i 12 diputats, pels 8 que tenen ara al Parlament.

L'independentisme podria perdre la majoria al Parlament

El Parlament va investir el juny del 2021 després de les eleccions amb els vots d'ERC, Junts i la CUP Pere Aragonès com a president de la Generalitat. Llavors, sumaven 74 diputats. Ara, segons els resultats del CEO, tenint en compte la forquilla més alta de tots tres partits, la suma total dels diputats seria la mateixa, 74, però aquesta majoria independentista al Parlament podria estar en risc, ja que sumant la xifra més baixa, es quedarien als 59, lluny d'aconseguir majoria absoluta. En canvi, el tripartit d'esquerres que va aprovar els pressupostos de la Generalitat amb també 74 vots, es veuria reforçat: tenint en compte la forquilla més alta arribarien fins als 86, i en la més baixa 70, superant en dos escons la majoria absoluta.  

Els votants de la CUP, més fidels que els de Junts i ERC

Pel que fa a les transferències de vot, trobem els dos extrems. Per un costat, PSC i Vox empaten com els partits que retenen més els seus votants, ja que un 83% dels que els va votar en les eleccions al Parlament ho tornaria a fer de nou. Del 17% restant, un 3% dels que van votar els socialistes votarien ERC, tot i que la majoria (9%) farien un vot en blanc, nul, s'abstindrien o estan indecisos. Entre els votants de la ultradreta, un 9% votaria al PP, que millora significativament els seus resultats respecte de les últimes eleccions, i cap aniria a parar a Ciutadans, per un 4% que optaria pel PSC.  A l'altre costat de la balança trobem Cs: només un 57% de les persones que els van votar el 2021 ho tornarien a fer. De la resta, un 12% dels que van confiar en els taronges ara votarien el PSC, el mateix percentatge que Vox, i un 10% al PP. 

Pel que fa als partits independentistes, la CUP (82%) reté més vots que no pas Junts (77%) i ERC (74%). Dels antics votants dels republicans que optarien per una altra opció, un 5% votaria els socialistes, un altre 5% als cupaires i un 6% a Junts. En canvi, entre els antics votants del partit presidit per Laura Borràs, optarien primer per la CUP (6%), per davant d'ERC (4%). 

Els resultats de l'últim baròmetre del CEO

En l’últim baròmetre del CEO, publicat el novembre de 2022, el PSC ja apareixia com a guanyador d'unes eleccions al Parlament, amb uns resultats força similars als que aconsegueixen aquest 2023. Els de Salvador Illa, aconseguien entre 35 i 41 diputats, millorant amb entre 2 i 8 els 33 actuals. Per la seva part, ERC continuava sent segona força, amb entre 30 i 36 diputats als republicans, que en el millor dels escenaris guanyaven tres representants i en el pitjor també en perdien tres. Mentrestant, Junts continuava sent tercera força, però amb un empitjorament clar dels resultats respecte al 2021, amb entre 19 i 24 diputats, perdent-ne, com a mínim 8.