Quan falten cinc dies perquè s'aixequi l'estat d'alarma, el Govern ha decidit per ara no aplicar cap canvi en el marc normatiu que, segons havia explicat, havia de permetre aplicar mesures extraordinàries contra la Covid-19 com ara el toc de queda o confinaments perimetrals. Així, l'executiu no té previst aprovar en la reunió que celebra aquest matí, cap modificació o ampliació de la normativa sobre aquesta qüestió.

Inicialment es va apuntar la necessitat d'aprovar un decret que reforcés el marc legal per adoptar determinades restriccions. Segons expliquen fonts del govern a El Nacional.cat, la voluntat de garantir que qualsevol esmena comptarà amb la seguretat jurídica necessària és la raó del canvi de plantejament, avançat per ACN. Els serveis jurídics de la Generalitat entenen que amb la revisió de la llei de Salut Pública feta l'estiu passat amb motiu del confinament de la comarcal del Segrià ja n'hi hauria prou per ara. Des de l'executiu admeten que el timming previsible era impulsar la modificació legislativa aquest dimarts, però ara es considera que encara hi ha marge. Per això, se segueix treballant per si calgués fer canvis normatius en les properes setmanes.

Cal tenir en compte que les decisions que afecten drets fonamentals, com ara el toc de queda, han de comptar amb l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Les mesures a adoptar un cop finalitzi oficialment l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol, proper el 9 de maig, s'abordaran a la reunió que celebra aquest dimarts, encapçalada pel vicepresident Aragonès, que compareixerà després al costat de la consellera i portaveu Mertixell Budó. Serà al voltant de la una del migdia. 

Confinament perimetral i dret de reunió

Precisament Budó va mostrar-se partidària de no mantenir el toc de queda passat el 9 de maig sempre que es mantinguin les dades epidemiològiques, una opinió que més tard va matisar el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Les respostes que s'hauran de resoldre avui és què passa amb altres mesures com el confinament perimetral o la limitació de reunions de persones. 

Tenint en compte que a partir que decaigui l'estat d'alarma totes les mesures excepcionals que decreti el Govern hauran de tenir l'aval dels tribunals, els serveis jurídics de la Generalitat estan en contacte amb el TSJC per tal que en el futur no hi hagi desacords en la manera de resoldre sobre les mesures de restricció per la Covid-19. 

A la imatge principal, els carrers de Barcelona, buits. / S. Alcàzar