"A partir de l'aprovació de les conclusions de la comissió del procés constituent vam començar a advertir la Mesa dient que tenien el deure de paralitzar noves iniciatives", ha explicat Antoni Bayona, el lletrat major del Parlament de Catalunya que ha declarat com a testimoni de la fiscalia per contrastar tot el que han exposat els membres de la Mesa, expresidents del Parlament i la mateixa Carme Forcadell.

Res de nou en la declaració estrictament tècnica. Bayona ha explicat que depèn de la Mesa l'acceptació a tràmit de les propostes i ha dit que alguns dels advertiments que va fer com a lletrat major van ser de veu.

Bayona ha relatat que el TC va fer advertiments perquè desistissin de la proposta i a partir del primer incident de resolució. 

La fiscalia ha burxat en el procediment de lectura única de la llei que havia estat suspès pel TC i el lletrat major ha admès que l'ampliació de l'ordre del dia suposada exactament el mateix procediment i ha concretat que va fer "una advertència sobre el fet que donar els resultats del referèndum era donar continuació a unes lleis suspeses".

De fet, Bayona ha ratificat un per un els informes i advertiments que va fer a la Mesa.

"Els informes no són vinculants. Nosaltres som assessors", ha concretat l'ex-lletrat major a preguntes de l'advocada de l'Estat. També ha dit que el reglament té interpretacions i "podem donar més d'una alternativa i és normal que la Mesa n'esculli una".

Antoni Bayona ha exposat que per primera vegada Forcadell va decidir que els grups que no tinguessin representació a la Mesa hi poguessin participar amb veu però sense vot i que la "Mesa no ha d'entrar en el fons dels continguts".

Bayona ha admès que tot i la resolució del TC entre les conclusions del seu informe hi ha que "es podien adoptar i tramitar noves resolucions però també és veritat que en l'informe hi ha una conclusió que fa referència al deure de compliment del TC i que no es podia noves resolucions que entressin en contradicció".

Sobre les comissions d'estudi, l'ex-lletrat major, ha dit que no entraven en conflicte amb la resolució del Tribunal Constitucional i ha destacat que "quan es va debatre si havia de ser una comissió legislativa o d'estudi, cap grup es va contraposar". 

El ple del 6 de setembre

Sobre el ple del 6 de setembre, on es va aprovar la llei de transitorietat jurídica, ha dit que "va ser un ple especialment complex i les reconsideracions no tots els grups les van presentar al mateix temps".

"Es va votar només la part dispositiva" de la resolució ha ratificat Bayona recollint "la praxi parlamentària. En el Parlament de Catalunya no es voten les parts expositives".