Un membre de la Mesa del Parlament va fer constar en acta que la DUI "no tenia efectes jurídics". Així ho ha confirmat el secretari del general de la cambra, Xavier Muro, que aquest dilluns ha declarat davant del Tribunal Suprem. Amb el rostre amagat per petició pròpia, el responsable màxim dels serveis tècnics ha insistit a preguntes de les acusacions que va advertir sobre les conseqüències d'anar contra les resolucions del Tribunal Constitucional, també després del referèndum de l'1-O.

En la reunió de la Mesa prèvia al ple del 27-O, que va admetre a tràmit les propostes de resolució, Muro ha explicat que “un membre de la Mesa va comentar el fet que s’opinava que no tenia efectes jurídics”. Per altra banda, també ha confirmat que, a l’hemicicle, només va votar-se la part dispositiva de la resolució, i no la part expositiva. Aquesta declaració tampoc no va ser publicada en cap butlletí oficial: “Al DOGC, no, i li puc assegurar que al BOPC tampoc”.

El secretari general ha insistit que, des del primer moment, va advertir per escrit i verbalment sobre les conseqüències d'anar en contra de les resolucions del TC. En aquest sentit, en referència a una nota seva del 4 d’octubre del 2017, ha recordat que, com a conseqüència de la suspensió de la llei del referèndum per part del Tribunal Constitucional, “no es podia donar compliment a cap de les seves previsions”. Per això, ha sostingut, va demanar a la Mesa que no admetés les propostes de resolució que “entraven en contradicció” amb l’alt tribunal.

Per altra banda, sobre la publicació de les lleis de desconnexió al butlletí del Parlament, Muro ha indicat que va “impartir ordres que no es procedís a la publicació”, perquè “les diverses resolucions del TC advertien que no es podia iniciar, tramitar o informar cap actuació jurídica o material que suposés un incompliment”.

Pel que fa a l’admissió a tràmit d’iniciatives per part de la Mesa, el secretari general ha indicat que “en termes generales només es poden valorar motius de forma”, i que només s’estableixen excepcions quan la contradicció amb l’ordenament legal és “palmària”.

Finalment, a preguntes de la defensa de Carme Forcadell, Muro ha relatat que, després de la dissolució de la cambra amb l’aplicació del 155, l’expresidenta “va continuar amb la seva activitat habitual en cas de dissolució”.