"No es pot inadmetre una iniciativa parlamentària, qualsevol president o presidenta que ho inadmetés estaria censurant la capacitat d'iniciativa política de representació política dels parlamentaris", així de ferm ha començat responent el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, davant l'interrogatori de Vox

"Un president del Parlament mai pot limitar els drets dels grups parlamentaris", ha insistit.

Torrent ha obert el torn de tarda després de quatre hores d'interrogatori al secretari d'Estat de Seguretat i de fer saltar la resta de testimonis del matí, i ha denunciat el fet que els diputats processats no puguin ocupar el seu escó i que l'acusació popular estigui representada per l'extrema dreta.

Vox ha volgut contraposar Torrent i Ernest Benach, que no va admetre una iniciativa legislativa popular.

Els informes del Consell de Garanties Estatuàries no són vinculants

"En el seu lloc hauria fet el mateix, protegir el parlamentarisme", ha dit Torrent referint-se a Carme Forcadell. I ha remarcat que "la presidenta Forcadell no podia fer altra cosa que no fos admetre a tràmit les propostes dels grups parlamentaris".

Dret a decidir

"No renunciarem mai a la voluntat dels catalans", ha dit ferm. "Tornarem a votar, tornaré a votar", ha insistit per explicar que a aquest dret corresponien les lleis aprovades pel Parlament el 6 i 7 de setembre.

Roger Torrent ha repetit a preguntes insistents de Vox que "no es pot no admetre una iniciativa d'un grup parlamentari" i a preguntes de la fiscalia ha matisat que només no es pot acceptar per "raons de forma", fent seus els arguments dels altres presidents del Parlament que ja han declarat: Carme Forcadell, Ernest Benach i Núria de Gispert.

Judici a Catalunya

A preguntes de l'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha remarcat que si es jutgen els fets de l'1-O, haurien de ser milers de catalans els processats: "Aquí hauríem de ser milers, perquè vam ser milers els que vam participar en els fets pels quals els jutgen. Al banc dels acusats hauríem de seure milers de catalans i catalanes, i jo el primer".

"Soc independentista des que tinc consciència política, feminista, antifeixista, republicà...", ha dit Torrent provocant la interrupció de Manuel Marchena

Sense preguntes de l'1-O i 20-S

La declaració de Roger Torrent s'ha acabat com el rosari de l'aurora quan el president del tribunal ha acotat la seva declaració al funcionament estricte del Parlament no deixant preguntar els advocats Andreu Van den Eynde, Jordi Pina i Marina Roig sobre els fets del 20-S i l'1-O