Les properes eleccions a Andalusia, el proper 2022, tindran una característica rellevant que les farà diferents de les anteriors: l'auge de partits regionals que posen de relleu el malestar de certes parts d'aquesta comunitat autònoma davant la representació parlamentària andalusa i que no se senten prou escoltats. Alguns precedents ja els trobem a Huelva o Cadis però l'últim en afegir-se i irrompre amb un missatge clar de ruptura és un moviment ciutadà a Granada, ara convertit en partit: Granadinos por Granada, fruit de la plataforma Juntos por Granada.

El missatge és rotund: copien la idea britànica i demanen un Granadexit que els desvinculi i els doni categoria de comunitat autònoma. El partit està liderat per l'exregidor socialista César Girón, i té com a vicepresidents a Pilar Bensusan i Juan Barcelona. En aquest sentit, es presentaran als comicis sota les sigles de Granadinos per Granada, un partit que ja va ser fundat l'any 1989 i comparteix els mateixos principis que la nova iniciativa sorgida. "Necessitem poder prendre decisions, una cosa que se'ns nega des de fa 40 anys, som una província menyspreada, cada vegada tenim menys poder, cal alçar la veu i lluitar contra això”. argumenten.

"Defensem l'espanyolitat"

La vicepresidenta Bensusan subratlla que és factible perquè els empara el marc legal: "Partim d'una base constitucional, ens ho permet la constitució, amb els articles 143 i 144, cal sortir de la situació en què estem, tenim dret a intentar sortir-ne i que Granada sigui pròspera”. I per frenar els dubtes d'aquells que es pensen que volen independitzar-se també de l'Estat espanyol, matisa: "Defensem el constitucionalisme, l'espanyolitat, la transversalitat ideològica i la regeneració democràtica". 

A Granada, el creixement d'aquest malestar per sentir-se poc escoltats, va marcar un punt d'inflexió l'any 2017. Aleshores, Juntos por Granada va néixer per impedir el que van considerar un "desmantellament" del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) que va desplaçar-se des d'aquesta ciutat cap a Màlaga i Sevilla, la part penal i civil. A més, asseguren que han perdut pes com a província i "l'experiment" ja té prou validesa per emprendre accions: “40 anys són suficients per analitzar on érem i on som, la nostra aspiració és legítima, justa i legal, això no va contra ningú, només va a favor de Granada”. 

Moviments independentistes a Andalusia

Ara, cal analitzar si aquest partit pot provocar un efecte dòmino. També existeix la Plataforma per Andalusia Oriental (PAO), que es va constituir jurídicament com associació el 29 de març de 2008 a Guadix, Granada. El seu propòsit és impulsar la constitució d'una comunitat autònoma per a les províncies d'Almeria, Granada i Jaén, sense incloure la província de Màlaga. La PAO és presidida per Francisco García.

D'altra banda, en les darreres eleccions del 2018, partits independents amb representació a diferents ajuntaments de la província de Huelva van unir forces per fer el salt en l'àmbit autonòmic i presentar candidatura. A Cadis, també hi ha una plataforma que reivindica la seva llibertat, Unión Cádiz. Una de les característiques que destaca aquest fòrum és que el formen gaditans de classe molt diversa, pensament polític, afició o professió, units per l'interès d'oferir un grau d'independència factible per la seva ciutat. 

Fotografia de portada: presentació del partit Granadinos por Granada