La presidenta nacional de Ciutadans (Cs), Inés Arrimadas ha obert la porta aquest dissabte, en una trobada organitzada per Europa Press, a una llista electoral conjunta amb el PP a les properes eleccions autonòmiques a Andalusia. Per al partit taronja, l'objectiu és reeditar "el govern del canvi" que conformen a la comunitat des dels comicis de desembre de 2018. La possible aliança podria fer front al que des del partit liberal anomenen "pinça anticanvi", és a dir, l'oposició al govern de PSOE i Vox.

Així doncs, Inés Arrimadas creu que "cal valorar qualsevol cosa per reeditar el govern respectant que PP i Cs som dos partits diferents amb programes electorals diferents". Sobre la llista conjunta amb el PP, la líder de Ciutadans ha volgut deixar clar que "no ho hem parlat" i "no és una cosa que hagi estat ni està damunt la taula". No obstant això, ha posat èmfasi en el fet que, a parer seu, és essencial "reeditar el govern" que PP i Cs mantenen Andalusia per evitar "una pinça anticanvi per l'esquerra i la dreta que posi en perill el creixement d'Andalusia", ja que l'"objectiu comú" de PP i Cs és "mantenir el canvi" en aquesta comunitat .

"Pinça" de PSOE i Vox

Després que PSOE i Vox coincidissin a rebutjar al Parlament el projecte de Pressupostos andalusos per al 2022 dissenyat pel Govern del PP i Cs, Arrimadas ha argumentat que "en els últims mesos" s'ha produït un canvi d'escenari a Andalusia, perquè "abans sabíem que el PSOE i Podem volien atacar el Govern" de la Junta, però "la novetat ara és que no hi ha cap andalús que dubti que Vox està treballant contra aquest govern. Arrimadas ho ha batejat com la "pinça de PSOE i Vox". "Aquest govern té atacs des d'altres esferes que no estan pensant a Andalusia, sinó en l'àmbit nacional", ha afirmat.

Malgrat que a ella li "agradaria" que la "fórmula" per a les properes eleccions andaluses fos la d'"èxit" del 2018, en què "cada partit va concórrer amb el seu projecte, la seva marca i el seu líder", i posteriorment es va arribar a una "suma postelectoral" entre PP i Cs, ha puntualitzat que, "arribats a aquest punt, cal valorar qualsevol cosa per reeditar el govern" de coalició amb el PP, ha assenyalat Arrimadas.

Canvi de posicionament de Vox

Arrimadas ha declarat que no s'"imaginava que en aquesta legislatura tindríem aquest canvi de tenir Vox atacant el Govern" del PP i Cs i aquesta "pinça" amb el PSOE, i ha recordat que el president de la Junta i del PP, Juanma Moreno, va afirmar recentment en una entrevista que “som projectes diferents, però que cal buscar quina és la millor fórmula per reeditar aquest govern”.

Primàries a Ciutadans "probablement" abans de 2022

Inés Arrimadas ha confirmat que, d'entrada, Cs celebrarà les seves primàries per triar candidat a la Junta i espera que siguin "abans de final d'any". "M'agradaria" que fos així, ha afegit, i ha insistit a subratllar que l'"objectiu" del partit taronja és "reeditar el govern del canvi, els equips, aquest programa de govern que ha donat fruits molt ràpid" a Andalusia i que "encara ha de donar més fruits" a l'etapa de "recuperació 'post Covid'" a la comunitat autònoma.

Arrimadas contra Vox

Segons la cap del partit taronja, Ciutadans és "un partit que està fort a Andalusia i continuarem sent decisius" en aquesta comunitat, així com que "Vox ara ja no suma per al canvi", sinó que "resta per al canvi" i l'"ataca", i "potser cal treballar per garantir aquest govern perquè és que objectivament és bo per als andalusos", i en aquesta línia ha destacat dades com el creixement econòmic per sobre de la mitjana nacional o el lideratge en nombre de treballadors autònoms.

 

Imatge principal: Inés Arrimadas a l'esmorzar informatiu d'Europa Press/ Europa Press