La llei del només sí és sí, impulsada pel ministeri d'Igualtat que dirigeix Irene Montero, ha provocat aquest divendres el rècord de casos de delictes sexuals rebaixats, i ha arribat a la xifra de 22 revisions a la baixa de sentències fermes. És la xifra més alta des que el 7 d'octubre va entrar en vigor la nova normativa. Segons informa El Mundo, aquesta xifra és només dels casos que han transcendit, i podrien haver-n'hi més. Tampoc inclou les noves sentències que s'apliquen d'acord amb la nova llei.

La meitat de les revisions són de l'Audiència de Córdoba, i la resta han estat a Pontevedra, Zamora, Las Palmas i Àlaba, fins a un total de set audiències provincials. 

Mentrestant, el Tribunal Suprem va decidir dimecres que les revisions de les condemnes als agressors sexuals per l'aplicació de la nova llei del 'només sí és sí' s'han de fer a favor del reu, tal com estableix el principi de retroactivitat del Codi Penal. Així ha quedat fixat amb la publicació de la sentència del cas Arandina, del qual ja se sabia la decisió del tribunal des de feia uns dies, que ha acabat imposant una pena de nou anys de presó als acusats quan amb l'anterior llei els podria caure un any més. Val a dir que, en total, el Suprem ha acabat apujant les penes als agressors, perquè el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó els havia atorgat un atenuant per proximitat d'edat entre ells i la víctima, que era menor d'edat, i que el Suprem ha acabat eliminant. A més, el TSJCiL només els imposava penes de 3 i 4 anys, perquè ho consideraven abús sexual en comptes d'agressió, precisament una distinció que la nova llei elimina per complet.

En la sentència, ara ferma, el Suprem va explicar que "l'acomodació de la pena al nou text penal després de la Llei Orgànica de Garantia Integral de Llibertat Sexual 10/2022 és obligatòria perquè s'aplica la retroactivitat de la llei penal més favorable al reu en virtut de llei posterior més beneficiosa, com en aquest cas". Segons diversos experts, això ha passat perquè la llei del només sí és sí no inclou en el text una disposició transitòria que especifiqui que els condemnats amb penes segueixen dins de la nova forquilla (és a dir, totes, perquè la nova llei fa més gran la forquilla pel límit inferior). Per tant, els magistrats del Suprem han apostat per tornar als principis bàsics, en aquest cas l'article 2.2 del Codi Penal.

En aquest sentit, els magistrats van apuntar també que el procés de revisió de penes s'estén "no només a les que es trobin en fase d'execució, sinó, també, a aquelles que es trobin en fase de dictat de sentència, bé en plena terminació de judici oral, bé en virtut de resolució de recurs d'apel·lació o de recurs de cassació, valorant si la pena a imposar pot ser més beneficiosa". Aquest mateix dimarts, Unidas Podemos va acceptar un canvi a la llei per part del PSOE, i ara s'inclou a l'exposició de motius del Codi Penal que la seva aplicació estigui en línia "amb la jurisprudència consolidada". Amb tot, no queda gaire clar que això serveixi per aturar les rebaixes.