El Tribunal Suprem ja s'ha pronunciat sobre l'aplicació de la llei del 'només sí és sí' i ha obert la porta a revisar les sentències "cas per cas". Ho ha fet a través d'una sentència sobre els dos condemnats a 3 i 4 anys de presó del 'cas Arandina', en la qual els magistrats de l'Alt Tribunal han acabat elevant la pena a 9 anys de presó perquè elimina un dels atenuants sobre la proximitat d'edat entre els encausats i la víctima. Alhora, adverteixen que sense la llei la pena que hauria imposat hauria estat d'un any més. Així, el Suprem contradiu les recomanacions del Fiscal general de l'Estat i fixa un precedent d'actuació sobre l'aplicació de la nova llei i les revisions de condemnes que en sorgeixin, tot i que matisen que totes les sentències s'hauran d'analitzar "cas per cas, i no de forma global". Precisament, els condemnats van poder esquivar els 38 anys de presó per a cada un que els demanava l'Audiència de Burgos per la distinció entre abús i agressió sexual, perquè el TSJ de Castella i Lleó no va veure "intimidació" en la violació, requisits que la nova llei de Llibertat Sexual ha eliminat.

La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha expressat "respecte" del seu Executiu a la sentència del Suprem. Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Llop ha afirmat que el seu executiu "analitzarà detingudament" el text, però ha volgut "fer valdre" una llei que, al seu entendre, suposa un "canvi de paradigma" en la lluita contra la violència sexual, perquè es basa en el consentiment i considera com a agressions sexuals el que abans eren només abusos.

Aplicació en benefici del reu

En un comunicat d'aquest dimarts, el Suprem explica que la llei de Llibertat Sexual podrà aplicar-se en benefici del reu quan els tribunals fixin ara una pena inferior a la que estava establerta abans de la llei, però ho haurà de fer "analitzant cas per cas, i no de forma global". Això val, segons el Suprem, per les qüestions pendents de judici, els recursos d'apel·lació i cassació, i també en executòries penals. Aquest precedent contradiu el decret marcat per la Fiscalia la setmana passada, en la qual es demanava als fiscals que responguessin de manera "uniforme" a les peticions de revisió i no demanessin la rebaixa d'aquelles sentències on la pena segueix caient dins la nova forquilla, és a dir pràcticament totes, perquè la reforma del codi penal ha eixamplat la forquilla per avall.

El cas 'Arandina'

En el 'cas Arandina', el Suprem ha estimat el recurs de la Fiscalia i les acusacions que demanaven que no s'apliqués un atenuant a la sentència que va condemnar a 4 i 3 anys de presó dos exjugadors del club de futbol Arandina per abusar sexualment d'una menor el 2017. El Suprem ha acabat eliminant aquest atenuant, fet que augmenta la condemna a 9 anys i un dia, però explica al seu comunicat que la pena que els acaba imposant, nou anys, és un any menys a la que els hagués dictat abans de l'entrada en vigor de la llei de Llibertat Sexual, en aplicació de la normativa que obliga a aplicar el Codi Penal més beneficiós pel reu.

El desembre de 2019, l'Audiència de Burgos va condemnar a 38 anys de presó a cadascun dels tres exjugadors de l'Arandina Club de Futbol -Carlos Cuadrado "Lluito", Víctor Rodríguez "Viti" i Raúl Calvo- per l'agressió sexual a una menor el 24 novembre de 2017. No obstant això, en revisar la sentència, el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va absoldre Calvo i va rebaixar la condemna a Cuadrado a quatre anys de presó i a Rodríguez a tres anys en qualificar els fets d'abús sexual i no d'agressió. Precisament la distinció que la llei del 'només sí és sí' elimina del codi penal. Ho va fer perquè no va considerar provada l'existència d'intimidació -en aquest moment clau per a contemplar l'agressió sexual- i va qualificar els fets d'abús sexual amb l'atenuant de la proximitat d'edat i de maduresa dels encausats i la víctima. Ara, el Suprem agreuja les penes als dos condemnats en suprimir l'atenuant que va aplicar el TSJ de Castella i Lleó, per la qual cosa atén la petició de la Fiscalia en declarar "que no és possible aplicar aquest atenuant perquè manca cobertura legal". El fiscal sostenia en el seu recurs que, segons la nova norma de la Llei del només sí és sí, que va eliminar el delicte d'abús sexual, els fets són constitutius d'agressió sexual a menor de 16 anys, sancionat amb entre 6 a 12 anys de presó, de manera que mantenia la seva petició de 10 anys per encaixar en la nova forquilla de penes, petició que el TS ha desestimat a favor dels reus.