Les reunions per intentar un acord que permeti posar en marxa el nou Parlament després de les eleccions del 14 de febrer s'acceleren i prenen forma a mida que es va esgotant el termini per a la constitució de la nova Cambra. Junts per Catalunya i la CUP han celebrat aquest migdia una nova trobada per intentar acostar posicions. A través d'un whatsapp, Junts ha explicat que la reunió ha servit per "seguir treballant en un acord de legislatura". Fonts de les negociacions asseguren que en les properes hores es produiran nous contactes entre els partits.

Desbordar el marc autonòmic

Els cupaires han informat a través d'una nota de premsa que les dues formacions s'han emplaçat a treballar per "una estratègia independentista que permeti desbordar el marc autonòmic durant la propera legislatura". Així mateix, s'han compromès a "establir mesures per frenar l'augment de l'extrema dreta a les institucions i al carrer", amb la consolidació del Pacte Nacional Antifeixista i una línia conjunta per fer front a Vox, que inclogui totes les formacions.

Mossos

La trobada d'avui entre Junts i la CUP, la segona després que ja van obrir les converses entre les dues formacions dijous passat, se celebrar després que tant el partit de Carles Puigdemont com els cupaires es van reunir ahir amb la delegació negociadora dels republicans

Com va passar ahir a la reunió amb ERC, també avui la CUP ha posat damunt la taula el debat sobre el paper de la conselleria d'Interior arran les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasél i "han traslladat l'emergència de frenar la repressió contra les mobilitazions i establir mesures de xoc que aturin aquesta dinàmica i que permetin un gir del180º en aquest àmbit".

Consens estratègic

Des de Junts s'ha insistit des de l'endemà de les eleccions que la voluntat és aconseguir un acord de legislatura que garanteixi l'estabilitat del nou executiu. L'objectiu és ara concretar els termes en què s'ha d'emmarcar el "consens estratègic" durant la legislatura i la unitat d'acció política dels socis tant al Parlament com al Congrés dels diputats en allò que afecta al procés independentista. Precisament aquest matí s'ha fet evident de nou les diferències estratègiques entre republicans i Junts al Congrés arran de les intervencions de Gabriel Rufián i Míriam Nogueras.

La Mesa del Parlament -que s'haurà de votar amb la constitució del nou hemicicle, com a molt tard, el proper 12 de març- s'està perfilant com un dels temes a concretar en breu. Precisament, la CUP ha convocat assemblees territorials per abordar el paper que haurà d'assumir aquesta formació i que es decidirà en un consell polític aquest dissabte. De fet els cupaires no han descartat aquest cop entrar a formar part de la Mesa del Parlament, i fins i tot, presidir-la.

De la seva banda, el responsable del grup parlamentari d'ERC i membre de la delegació republicana, Sergi Sabrià, assegurava aquest matí a la SER que costa avançar en els acords però la predisposició és positiva​. Sabrià insistia a defensar la via àmplia que han proposat els republicans al llarg de la campanya, amb la incorporació dels comuns al nou executiu.

 

A la imatge principal, l'hemicicle del Parlament buit / Sergi Alcàzar