El debat d'avui al Congrés dels Diputats ha estat, per a l'independentisme, molt més que una compareixença rutinària de Pedro Sánchez. En plenes negociacions per a la investidura, les formacions independentistes han fet evidents, un cop més, les seves diferències estratègiques, en un lloc tan simbòlic com la capital de l'Estat. En línia amb la "via àmplia" propugnada per ERCGabriel Rufián ha mirat cap als comuns, perquè els uneixen més coses que les que els separen. En canvi, Míriam Nogueras, nova cap de files de Junts a Madrid, ha recordat que l'independentisme "és el 52%" i que, per tant, s'han d'entendre exclusivament les formacions independentistes.

El primer a intervenir ha estat Gabriel Rufián, que ha volgut dirigir-se a Jaume Asens després de les topades que van tenir durant el ple anterior. Ha volgut fer autocrítica, admetent que potser tenia raó. Dit això, no s’ha referit a la formació de govern, però sí que li ha recordat que “representem massa gent que comparteixen massa coses”. Una estratègia de destensar les relacions, mentre Pere Aragonès intenta conformar un executiu català que vagi des d’ERC i Junts per Catalunya fins a la CUP i els comuns.

Un discurs molt diferent el que ha pronunciat Míriam Nogueras. En primer lloc, la diputada de Junts per Catalunya s’ha dirigit a Pedro Sánchez, per a recordar-li la majoria independentista en escons i també en vots: “Som el 52%. I ara què? Diàleg del 'no' a l'amnistia o al referèndum?”. La mateixa interpel·lació ha dirigit a la resta de formacions independentistes, especialment a ERC. “Tenim el 52%. El futur està a les nostres mans. No cometem l’error de seguir deixant-lo a les seves”. Les “seves” és les del govern espanyol, les de Madrid.

Segona reunió

Aquest dimarts, ERC i Junts per Catalunya van mantenir una segona reunió de cara a la recerca d'un acord de govern després de les eleccions del 14-F. Va servir per abordar el "consens estratègic de la legislatura", segons van anunciar els dos partits a través d'un comunicat. De la mateixa manera que en la primera reunió, convocada divendres passat, la trobada va celebrar-se sense anunci previ i va ser notificada ahir al vespre a través de sengles comunicats. A diferència de l'anterior cita, però, les notes que han fet públiques els dos partits, totes dues molt breus, han evitat entrar en contradiccions sobre si busquen un acord de partits independentistes, com reclama Junts, o incloure-hi altres formacions, com aposta ERC.

Rufián alerta de la desafecció dels joves

Més enllà de l'escenari postelectoral català, Gabriel Rufián ha volgut advertir que una generació de joves es troba "oblidada, humiliada i assenyalada" per la "violència de la maquinària política, mediàtica i judicial". En aquesta línia, el portaveu republicà ha afegit: "Quan la política fracassa, s'ocupa el carrer, i la crema d'un contenidor és el reflex de cremes molt més severes, perquè els contenidors es reposen; l'esperança, no". Ha avisat que "culpar" aquests joves de la violència als carrers "és un suïcidi polític, sobretot per vostès, senyors del govern".