Des que és alcaldessa, Ada Colau no ha pogut encara aprovar uns pressupostos per la via ordinària. El primer any de mandat va optar per una ampliació de crèdit, els dos següents va necessitar sotmetre's a una qüestió de confiança, segons la qual el pressupost tira endavant automàticament si no hi ha opció d'investir un govern alternatiu. Enguany, l'Ajuntament funciona amb pròrroga dels comptes de 2018. Superada la ressaca electoral, la coalició Comuns-PSC ha presentat la seva proposta inicial de pressupostos. I Esquerra Republicana ha decidit no bloquejar la tramitació amb una abstenció en la comissió extraordinària d'Economia i Hisenda d'aquest dimecres. Un posicionament determinant perquè els números puguin acabar sent aprovats aquest desembre. 

La intenció del tàndem Colau-Collboni és que la votació definitiva sigui ja el mes vinent. El cas és que comuns i socialistes governen en minoria, amb només 18 regidors de 41. Això els va dur al juny a acceptar el suport del grup de Manuel Valls per poder tirar endavant la investidura. Des del primer moment, però, ja van deixar clar que l'exprimer ministre francès no seria el seu aliat preferent, sinó que la prioritat era ERC. Els 10 edils republicans, encapçalats per Ernest Maragall tenen, doncs, la clau i ja avancen la seva intenció de fer-se valer. Se saben imprescindibles, i per això collaran per modificar el projecte de pressupostos durant les properes setmanes, fins que es produeixi la votació definitiva. "Hi ha la mateixa distància entre l'abstenció i el sí que entre l'abstenció i el no", ha advertit Maragall en la comissió. 

El líder municipal d'ERC ha justificat el posicionament del seu grup "per responsabilitat", però no ha estalviat crítiques contra el document inicial que ha presentat l'equip de Colau. Assegura que hi troba "una manca absoluta d'ambició" en matèria fiscal. Els republicans reclamen que s'incrementi la inversió prevista, d'un 16% a un 20%. El projecte de pressupostos per al 2020 ja preveu un augment del 9,2% dels recursos a través d'una substancial pujada d'impostos i taxes. Els principals afectats, els vehicles contaminants, l'ocupació de l'espai públic de les terrasses i un agument de l'IBI. El total d'inversió prevista és d'uns 550 milions d'euros i el global del pressupost puja a 2.900 milions.

Negociació paral·lela dels pressupostos de la Generalitat

Des del començament del seu segon mandat, Ada Colau ha fet pública la seva aposta perquè el pressupost de Barcelona es negociï en paral·lel amb el de la Generalitat. I és que mentre ella necessita ERC, als republicans els caldria el suport dels comuns per poder aprovar uns pressupostos que venen prorrogats des de 2017. 

La resta de grups municipals -JxCat, Cs, Barcelona pel Canvi i el PP- han votat en contra dels comptes. Hi troben problemes en el fons però també en les formes. Tots ells han criticat que els hagin fet arribar el document amb només 48h d'antelació. Pel que fa al contingut, no veuen clar ni l'important augment de la fiscalitat ni la proposta d'inversions.