Moviment important de cara a l'aprovació dels nous pressupostos de la Generalitat. El vicepresident i conseller d'Economia Pere Aragonès ha anunciat aquest divendres que els pressupostos de 2020 inclouran una rebaixa de les taxes universitàries del 30%. Aragonès ha fet aquest anunci durant la presentació de la Nota d'Economia 105: La revolució digital a Catalunya, just quan s'han reprès les negociacions amb els comuns per a l'aprovació dels nous comptes.

Durant l'acte, Aragonès també s'ha mostrat esperançant que els comptes s'aprovin en els propers mesos al Parlament i ha fet una crida a la resta de partits perquè aprofitin aquesta "oportunitat". El vicepresident ha defensat que el "coneixement és el motor de la transformació" i, per això, ha defensat que és necessari que els joves tinguin "igualtat d'oportunitats" pel que fa a la seva formació. 

Per això, ha defensat aquesta rebaixa de les taxes, que actualment és de les altes de l'Estat, i ha afegit que malgrat que els recursos són limitats i no sempre es pot fer tot el que es voldria, en aquest cas, "podem fer-ho i no podem deixar passar l'oportunitat". "Els nostres joves són el futur del país i cap d’ells es pot quedar enrere", ha defensat també en aquest sentit.

Aquesta era, entre d'altres, una de les demandes dels comuns per donar suport als pressupostos, i també de part de la comunitat educativa, estudiants i rectors de les universitats, que en els darrers mesos i anys s'han mobilitzat per demanar aquesta rebaixa. De fet, el passat mes de febrer, el Parlament va aprovar una moció instant el Govern a fer aquesta rebaixa del 30% en les taxes. La moció va ser aprovada amb els vots favorables de tota l'oposició i l'abstenció dels partits del Govern.

Malgrat aquest anunci, que era de les grans demandes dels comuns per desbloquejar els pressupostos, el grup parlamentari liderat per Jèssica Albiach també havien posat altres demandes sobre la taula per aconseguir un "gir social" en els comptes. Entre d'altres, demanen una reforma fiscal que inclogui una pujada de l'IRPF per als que guanyen més de 120.000 euros l'any, per recaptar entre 20 i 30 milions, i una modificació de l'impost de successions i dels mediambientals. 

Aragonès ha fet aquest anunci durant la presentació de la Nota d'Economia 105, un treball monogràfic que analitza l’impacte i els reptes de la revolució digital a Catalunya a través de 14 articles signats per 21 acadèmics i tècnics experts en la matèria. Sobre aquest àmbit, el vicepresident ha fet una defensa del canvi digital i ha apostat perquè aquesta revolució vagi encaminada a la "millora de la qualitat de vida" i no només a una maximització dels beneficis econòmics.