El número 6 de Ciutadans per al 21-D, Nacho Martín Blanco, ha assegurat que el seu partit representa el vot constitucionalista "útil" per tenir un Govern "lleial" a l'Estat i ha qualificat de "moviment essencialment tàctic" el fet que el PDeCAT i ERC es plantegin ara aparcar la via unilateral.

En una entrevista a EFE, el periodista i politòleg ha defensat que en el panorama polític actual Ciutadans és el vot "útil" del constitucionalisme, perquè és l'opció "creïble i real" que pot "revertir" la situació creada pels independentistes i les seves "devastadores conseqüències".

Sobretot, ha dit, davant d'un PSC que té el "llast històric" de la seva "connivència" amb ERC en l'època de governs tripartits: "Que el PSC acabi amb les dinàmiques del procés sobiranista és més difícil, mentre que Ciutadans sí que ha tingut el mateix discurs" en tots els punts del territori espanyol, ha argumentat.

Davant d'un possible empat tècnic entre el bloc independentista i el constitucionalista, Martín Blanco ha reclamat al líder del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, "altura de mires" en els pactes postelectorals per poder configurar un govern alternatiu si Ciutadans és la força més votada entre les formacions constitucionalistes.

"La situació és prou greu com perquè hi hagi un compromís històric entre les forces constitucionalistes, perquè hi hagi un govern lleial a Catalunya. Confio que hi hagi altura de mires", ha recalcat.

En aquest sentit, ha advertit el PSC que serà vist com una "força lleial al projecte espanyol si s'obre a acords amb Ciutadans i el PPC". En canvi, "si tonteja amb ERC i amb la possibilitat de fer president Oriol Junqueras, quedarà clara la seva posició tàctica i estarà tornant a enganyar els seus votants, que no són nacionalistes".

Unilateralitat i referèndum legal

D'altra banda, Martín Blanco ha qualificat de "moviment tàctic" que el PDeCAT i ERC contemplin en els seus programes electorals aparcar la via unilateral per apostar per la negociació bilateral amb l'Estat, una estratègia de la qual ja se n'ha desmarcat la CUP.

"La independència seria possible si hi hagués una majoria absolutament incontestable, que no n'hi ha" i, per això, l'"única via" que té el separatisme per "superar la seva debilitat intrínseca" és la "confrontació" amb el govern espanyol i el "xoc" amb l'Estat, ha dit. Segons el seu parer, "l'única opció per seguir amb el seu projecte rupturista torna a ser la unilateralitat, diguin el que diguin ara".

A més, ha afegit, cap de les tres formacions unionistes acceptarà un referèndum d'autodeterminació encara que els independentistes ho plantegin pels cursos legals, perquè seria assumir una "inestabilitat perpètua a l'Estat".