1. Un museu a la comissaria de via Laietana

El passat mandat, el grup d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona va impulsar la conversió de l'actual prefectura del Cos Nacional de Policia de la via Laietana en un museu sobre la memòria històrica. Ricard Gomà, aleshores portaveu ecosocialista, defensava convertir l'encara comissaria en un centre d'interpretació de la tortura feixista. El projecte va arribar al Parlament, amb l'aprovació de diverses mocions. Ara, el tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, vol recuperar la idea. "Veurem en quin punt ens trobem i ens hi posarem", ha assegurat a El Nacional aquest dimarts.

2. Margallo, amb el sobiranisme, com Fidel Castro

"La història m'absoldrà" va ser la frase final de l'al·legat de defensa de Fidel Castro en un judici per l'assalt a diverses casernes militars l'any 1953. La frase ha inspirat l'actual ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García Margallo, per carregar contra l'independentisme. "La història ni comprendrà ni  absoldrà els sobiranistes", ha sentenciat Margallo en la presentació del seu llibre Todos los cielos conducen a España (Planeta), celebrada avui a Madrid amb la presència del president espanyol, Mariano Rajoy.

3. La CUP respondrà dijous

Els diputats, secretariat i quadres de la CUP respondran després del ple del Parlament previst el dijous el que consideren "acusacions" d'aturar el procés per part de la biosfera "convergent". Els cupaires celebraran una conferència de premsa on "enraonaran de tot, tot, tot". Tota una novetat després que la formació només parli a través d'articles a la premsa.

4. L'esperança blanca del federalisme, a Barcelona

El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla i guru de la reforma federal de la constitució, Javier Pérez Royo, presentarà dijous d'aquesta setmana el seu llibre La reforma constitucional inviable en un acte a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona acompanyat pel catedràtic de Dret Constitucional de la UB Xavier Arbós.

5. Duran demana explicacions a Homs

El candidat d'UDC pel 20D, Josep Antoni Duran i Lleida, ha carregat els neulers contra el seu homònim de CDC, Francesc Homs.  El líder democristià considera que té “més credibilitat i coherència” que Homs perquè sempre ha defensat dialogar. Així mateix, retreu al convergent per què va trencar CiU si ara aposta per la negociació.

6. Dos vells camarades

La política pot fer estranys companys de viatge o bé retornar els que havien decidit viatjar junts. La foto, captada aquest dimarts, de dos vells excompanys de files de partit i ara separats en dues formacions diferents n'és exemple. Raül Romeva de JxSí i Joan Coscubiela de CSQP eren dos companys d'ICV. Avui enraonaven plàcidament als peus de l'escala noble del Parlament. Val a dir que Coscubiela acabava d'anunciar que aquest dimecres es queixaria públicament de l'obstruccionisme de JxSí al Parlament. Romeva i Coscubiela enraonen aquest migdia al Parlament/QS

7. "Ningú s'ha aixecat de la cadira"

Malgrat els teves i meves amb dedicatòria que s'envien CUP i CDC, des d'una i altra banda de les formacions avisen que "de moment, ningú no s'ha aixecat de la cadira". Un missatge que sobretot repeteixen amb intensitat els independents de JxSí.

8. Trenta-tres catalans enrolats a l'Estat Islàmic.

Trenta-tres. Aquesta és la xifra de catalans que, segons els Mossos, lluiten a les files de l'Estat Islàmic. Són joves, majoritàriament homes i no s'han adoctrinat en les mesquites. Cap d'ells ha tornat a Catalunya.

9. Més feina al Constitucional

El Govern ha aprovat sol·licitar al Consell de Garanties Estatutàries el dictamen preceptiu previ a la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat en relació amb quatre lleis estatals: la llei sobre voluntariat, dues lleis sobre procediments administratius i la llei de carreteres.

10. La missa franquista a Figueres, anul·lada

La Fundación Francisco Franco organitzava per aquest divendres una missa a Figueres amb motiu dels 40 anys de la mort del dictador. La celebració s'havia programat a la capella que la Fundació Asil Vilallonga, de caràcter privat, té a la ciutat. A darrera hora de dimarts, la convocatòria s'ha anul·lat. Però si algú no s'ho volia perdre, que pensi que el 3 de desembre també hi ha el sopar dels 40 anys de la mort de Franco.

11. Fernàndez Teixidó marxa

L'històric portaveu d'Economia de CDC i de CiU al Parlament, Antoni Fernàndez Teixidó, s'ha acomiadat de la direcció del partit amb una carta, a què ha tingut accés El Nacional, amb què carrega contra la deriva independentista i els pactes dels convergents amb la CUP.

12. La Guàrdia Civil, de patrulla a l'interior de les centrals d'Ascó i Vandellós

La Guàrdia Civil començarà a patrullar per l'interior de les centrals nuclears catalanes abans de dos anys. Així ho ha establert un conveni entre l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) i el ministeri d'Indústria i de l'Interior.

13. C's marxa d'un ple per no haver de votar el suport a una moció independentista

L'Ajuntament de Girona va aprovar aquest dilluns per 17 vots favor, 1 contra i 4 abstencions la moció de suport a la resolució de la desconnexió del Parlament. Els regidors de C's i un de CiU (Cristóbal Sánchez) van marxar del ple.

14. Montilla reivindica Pallach

L'expresident i senador José Montilla va protagonitzar un acte aquest dilluns amb què reclamava la figura de Josep Pallach. Va ser en el marc de la presentació de la reedició del títol Democràcia, per fer què? (Ed. Els Llums) de l'històric líder socialista de Reagrupament. Montilla va assegurar que no es pot entendre el PSC actual sense la  figura de Pallach.  

 

15. Colau, l'última de la fila

La coordinadora de Barcelona en Comú va proposar a Ada Colau tancar la llista d'En Comú Podem per la demarcació de Barcelona. L'alcaldessa ha acceptat formar part de la candidatura en aquest lloc simbòlic.

Postres de Músic

Què diu el trotskisme internacional sobre el procés català? Ho explica el World Socialist Web Site. I l'emblemàtic Francesc Pujols torna gràcies a l'editorial Males Herbes.