Trenta-tres. Aquesta és la xifra de catalans que han marxat a Síria per lluitar amb l'Estat Islàmic (Daeix, segons les seves inicials en àrab) calculada pels serveis d'Informació dels Mossos. Avui l'ha feta pública el comissari en cap de la policia catalana, Josep Lluís Trapero, en una entrevista a RAC1. Fa un any, el Centre d'Intel·ligència de les Forces Armades calculava que n'hi havia 23. És una dada inferior a la que altres comunitats de l'Estat aporten al Daeix. Ceuta i Melilla han aportat la majoria dels 130 espanyols localitzats a Síria.

Cap dels 33 milicians procedents de Catalunya ha tornat, segons la policia. "Els tindríem detinguts o sota vigilància", ha explicat el mateix Trapero.

Retrat robot

El retrat robot dels catalans incorporat a les files del Daeix és el d'un home jove (tot i que hi ha alguna dona) i, en alguna ocasió, convers, segons les dades de la policia.

 

Els serveis d'intel·ligència dels Mossos trenquen el tòpic sobre com es radicalitzen aquests "combatents". El procés de radicalització es fa a través d'internet i no de la vuitantena de mesquites salafistes que hi ha a Catalunya. "Molts es radicalitzen en un període molt curt de temps. Tenen una oferta i se'n van cap allà", ha destacat Trapero.

Els Mossos avalen la seva tesi de diferenciar mesquites de radicalització amb l'estadística de les detencions: cap de la trentena de detinguts dels últims mesos per part dels Mossos en operacions contra el gihadisme s'ha radicalitzat en un entorn salafista.

Gihadistes a Catalunya

Els serveis d'Intel·ligència i Informació dels cossos i forces de seguretat que operen a Catalunya tenen localitzats i sota control alguns "punts calents" que podrien donar algun ensurt en un moment determinat. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, recordava ahir mateix a Barcelona que hi havia zones "especialment sensibles" on s'esmerçaven més recursos de vigilància i informació.

 

Ara bé, els responsables de la seguretat mantenen en un hermetisme absolut sobre quines són aquestes zones.

Segons Trapero, no cal patir més del que cal: "Tenim algunes persones sota control, que ens són d'interès. Que es concreti amb una voluntat de voler atemptar a Catalunya, en aquest moment, no."