La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha remarcat aquest dijous que el diàleg amb el Govern central està "bloquejat", però es dóna encara dos mesos de marge per intentar pactar el referèndum d'independència abans de fer el pas a l'escenari unilateral. "Mantenim la bandera del diàleg, però mantenir-la per sempre ens porta al col·lapse, perquè és incompatible amb la determinació i el convenciment que aquest referèndum es pot fer i hem de poder-lo fer, perquè així ho vol la majoria de la ciutadania" a Catalunya, ha expressat Munté.

La consellera de la Generalitat i vicepresidenta del PDeCAT ha indicat, en una entrevista amb Efe, que "dos mesos" és el termini aproximat que el Govern es dóna per fixar la data i pregunta del referèndum, que com a molt tard tindria lloc en la segona quinzena de setembre. Un termini que "no és un caprici", sinó que és el temps que, a més, requereix la plataforma del Pacte Nacional pel Referèndum per culminar els seus treballs, segons ha explicat Munté.

Aquesta plataforma, que aglutina entitats, partits i institucions favorables a un referèndum acordat amb l'Estat, està buscant aquests dies suports per a aquesta causa dins i fora de Catalunya. "Ens han demanat un temps determinat per fer la feina i, per tant, a partir d'aquí i de la culminació dels seus treballs, anirem establint el moment en el qual hem de donar un pas més", ha afegit la consellera.

D'aquesta manera, Munté avala el termini explicat pel vicepresident Oriol Junqueras la setmana passada, quan afirmava que d'aquí a dos mesos s'anunciarà la data del referèndum. La CUP, però, demana establir una data i pregunta com més aviat millor.

"El diàleg no ha existit en cap moment"

És el mateix termini aproximat de dos mesos en el qual el Govern, segons Munté, mantindrà també "el pols democràtic" amb el Govern central per "trobar un acord", encara que ha remarcat que ella no és "ingènua". En aquest sentit, la portaveu del Govern ha admès que "el diàleg no ha existit en cap moment", sobretot en la carpeta del referèndum, "ni s'ha materialitzat en una reunió pública" entre els presidents Mariano Rajoy i Carles Puigdemont.

"Ens han donat llargues i en aquest moment la situació està bloquejada, encara que no per voluntat de Puigdemont", que estaria disposat a arreglar la seva agenda si Rajoy li truqués per a una reunió, ha asseverat Munté. La consellera ha assenyalat també que desitjaria estar parlant en aquests moments sobre un referèndum acordat, de manera que la Generalitat no hagi de "patir" per possibles conseqüències sobre els treballadors públics, als quals Munté, en tot cas, ha garantit protecció.

La consellera ha afirmat que a començaments de l'any hi havia un "aparença de diàleg" per part del Govern però des d'aleshores només hi ha hagut "una negativa després d'una altra" des de l'Estat, i ha posat com a exemple la decisió de la Mesa del Senat de no acceptar el format de conferència que va proposar Puigdemont. La portaveu de la Generalitat ha afirmat que és "xocant" que Puigdemont mantingui reunions fora d'Espanya -l'últim contacte va ser amb l'expresident nord-americà Jimmy Carter- i en canvi no pugui celebrar una trobada amb Rajoy a Madrid.

Malgrat l'absència de diàleg, Munté ha afirmat que "no llançaran la tovallola", sinó que la "mantindran el màxim temps possible", doncs el Govern està disposat a parlar "de totes" les condicions del referèndum, incloses pregunta, nivells de participació i data de celebració. Però al mateix temps, la vicepresidenta del PDeCAT ha advertit: "Això no es pot allargar de forma eterna perquè seria tant com renunciar".