Referèndum sí o sí, però, quan? La data de la celebració de la votació encara no està definida i això deixa camp per córrer tant als favorables que es faci al setembre com els que volen que se celebri abans de l’estiu.

Avui mateix, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en una entrevista al programa El Món a Rac1 ha revelat que hi pot haver una data concreta per a la celebració d'un referèndum en "un parell de mesos", quan el Pacte Nacional hagi acabat els treballs d'intentar un referèndum acordat, la qual cosa vol dir que se celebraria passat l’estiu. Per la seva banda, l'exportaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, ha proposat a El Matí de Catalunya Ràdio que el referèndum se celebri abans de l'estiu perquè considera que ara, "la política espanyola està més feble i no sabem com estarà a la tardor".

Junqueras ha considerat que cap al maig o juny serà un “bon moment” per posar la data per no perjudicar la feina del Pacte Nacional i ha deixat clar que l'aparició de la paraula "República" a la pregunta li "sembla molt bé".

En aquest sentit, Junqueras espera que els ciutadans indecisos amb el futur de Catalunya resolguin els seus dubtes amb el poc compromís que té l'Estat espanyol a l'hora de complir les seves promeses: "Els pressupostos no s'executen. La diferència entre el que es pressuposta i s'executa és enorme. L'experiència ens diu que ja no ens en podem fiar", ha recalcat Junqueras.

Pressupostos impugnats

El vicepresident de la Generalitat també ha valorat la decisió del Tribunal Constitucional d’impugnar els pressupostos catalans per destinar una part a un possible referèndum. Junqueras s’ha referit a aquesta decisió com a política, ja que “el Tribunal Constitucional està molt polititzat” i ha atribuït la impugnació a una por pel que pot arribar a passar: “Ho suspenc perquè no m’agrada el que pot arribar a passar, no perquè estigui prohibit”.

Tot i les amenaces, el vicepresident s’ha mantingut ferm en el compromís del Govern per tirar endavant perquè tenen "el compromís que els ciutadans de Catalunya puguin votar i volem complir amb aquesta voluntat”.

Per la seva banda, Homs ha emplaçat el Govern a "fixar la pregunta com més aviat millor" i altra vegada s'ha reiterat en què "ha de ser clara, senzilla i que s'entengui". En aquest sentit, ha assegurat que "no hi ha ningú en clau interna que es pugui desmarcar tant si es fa al juny com si es fa al setembre" i ha animat els de Carles Puigdemont que, si estan "atabalats", mirin el 9-N perquè "és una font de confiança".

Després que alguns eurodiputats catalans denunciessin al Parlament Europeu que l'Estat desobeeix el Tribunal Constitucional, Homs ha proposat seguir els passos del president espanyol quan parla del cas que el seu govern fa a l'alt tribunal: "Oi que Rajoy diu que tot el que fa és legal? Doncs nosaltres també!".

L'exdiputat del PDeCAT ha recordat que l'executiu estatal "fa servir un debat legalista fet a la seva conveniència", així com que "la llei és la seva imposició" amb l'objectiu de deixar ben clar als catalans que "el destí del nostre país està a les nostres mans".

Decapitat i al Congrés

Completament "il·lusionat" per haver recuperat la seva vida personal i professional, Homs s'ha agafat amb humor la seva expulsió de l'hemicicle i, després d'explicar que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va ser de les poques que s'hi va acomiadar perquè la majoria de la resta no es van dignar a fer-ho, ha ironitzat amb el fet que els membres del govern de Mariano Rajoy i els diputats del PSOE i Cs i d'altres partits: "Em decapitarien i penjarien el meu cap al Congrés al costat dels quadres franquistes".

Homs ha recordat que tot i que la inhabilitació és per un any i un mes: "Realment m'han suspès per molt més temps, per tota la legislatura", però ha assegurat -i així ho ha mostrat durant l'entrevista- que està "content". Ara bé. Sí que ha volgut llançar una pregunta a l'aire qüestionant-se: "Hi ha algú tan innocent que es cregui que m'han inhabilitat per no complir una resolució del TC", i s'ha respost a si mateix posant damunt la taula que "hi ha un Estat espanyol que per falta de projecte i incapacitat de convèncer vol vèncer violentant la democràcia i l'estat de dret".

Precisament en aquest sentit, l'exdiputat demòcrata ha fet al·lusió a l'"Espanya magnífica que ens pinten alguns" per fer memòria que "dos diputats del Congrés hem hagut de plegar: un per ser acusat de pertànyer als GAL, l'altre per posar urnes". Però ell, que està "molt bé i gens deprimit", ajudarà ara el Govern amb el que li vagi demanant, això sí, des d'una altra perspectiva, sense cobrar i sense entrar en l'organització, per res, del referèndum.