El president, Carles Puigdemont, es troba de nou als Estats Units convidat, aquest cop, a participar en la conferència anual del Centre de Resolució de Conflictes que encapçala l’expresident nord-americà Jimmy Carter, segons ha sabut El Nacional de fonts coneixedores de la trobada i ha confirmat a través de Presidència. El president s'ha reunit amb l'expresident nord-americà al seu despatx personal en una entrevista privada. La trobada ha començat a les 14,45 i ha durat 25 minuts.

La cita és resultat de les gestions impulsades des del Govern català per explicar el procés al món i suposa un revés a la voluntat explícita de l’executiu espanyol d'aïllar Puigdemont i el seu gabinet de qualsevol contacte exterior, per eliminar el conflicte català de l’agenda política internacional.

El president, que va tornar dissabte passat del seu viatge de cinc dies a Boston, Washington i Nova York, va sortir aquest dijous cap als EUA de nou, en aquest cas cap a Atlanta, on està ubicat el Centre Carter

Situacions complexes

El Centre Carter és una organització no governamental que es va crear l’any 1982 amb l’objectiu d’intervenir en “situacions complexes”, i fer-ho amb el compromís de no alinear-se amb cap de les parts i d’actuar “sempre en forma neutral en les resolucions de disputes”, segons s’explica en la seva pàgina web.

La visita de Puigdemont s’emmarca en l'Annual Executive Briefing and Presidential Reception del Centre Carter, que se celebra aquest dijous i divendres a la seu d’Atlanta i en la qual prenen part l’expresident Carter i la seva esposa, Rosalynn Carter.

La reunió s’ha preparat a través del Diplocat, que encapçala Albert Royo, i el president no ha viatjat aquest cop acompanyat de cap altre membre del Govern. De fet, només l’acompanya el seu cap de gabinet i una membre de l’equip de Presidència.

Amb tot, estaven informats del viatge tant el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, com el vicepresident, Oriol Junqueras, que ha assumit des que Puigdemont va marxar dimecres les funcions de Presidència.

Explicar el procés

Aquesta reunió anual en què està participant Puigdemont fa repàs a la feina duta a terme durant l’any i hi assisteixen els membres d’aquesta organització i els experts dels diferents programes que s'hi duen a terme. El president, segons ha sabut El Nacional, hi ha participat aquesta matinada -hora catalana- a través de grups de treball en què s'articula la reunió i amb contactes amb experts en mediació amb els quals ha abordat la situació del procés català, la manca de diàleg per part de l'executiu espanyol i la judicialització de la política. 

La voluntat de Puigdemont és aprofitar la reunió per abordar la situació catalana amb els membres i experts del Centre, però no per demanar cap mediació concreta en el procés.

Igual com es va fer amb el viatge de la setmana passada, aquesta segona anada de Puigdemont als Estats Units en tan poc temps s’ha vist preservada enmig d'una enorme discreció per part del Govern. De fet, no s’ha sabut que havia abandonat el país fins que dijous es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat la cessió de funcions al vicepresident. A l’agenda del Govern, dijous ja no hi apareixien actes de Puigdemont.

Reunions anteriors

Durant el viatge oficial de la setmana passada, el president es va reunir amb sis congressistes nord-americans i diferents think tanks i assessors polítics, a més de fer entrevistes a mitjans de comunicació com The New York Times, Washington Post i Politico, entre d’altres. Cap de les entrevistes i reunions es va fer pública prèviament per evitar el boicot de l’Estat. Tot es va mantenir en secret fins que ja s'havia fet. El mateix ha intentat fer el Govern aquest cop.

Tampoc es va fer pública la reunió que aquest dilluns va mantenir a Bolonya amb l’exprimer ministre i expresident de la Comissió Europea, Romano Prodi, i això no va evitar les interferències del Ministeri d’Exteriors per intentar evitar la trobada.

El Centre Carter al País Basc

En la pàgina web, el Centre assenyala que s’ha convertit en pioner en el camp de l’observació electoral -“com ho demostra el seguiment de 103 eleccions”-, però que més enllà dels temes electorals, “busca aprofundir la democràcia fomentant la participació ciutadana en la formulació de polítiques públiques”, així com l’establiment d’institucions governamentals que recolzin la legalitat, la justícia i la transparència.

Amb aquests principis, el Centre Carter actua tant de mediador en processos electorals com en crisis internacionals. De fet, a mitjans del 90, el moviment a favor del diàleg al País Basc Elkarri va treballar amb aquest Centre i alguns dels seus experts van col·laborar en la Conferència de Pau. Amb tot, no es va acabar d’involucrar en el procés de mediació, per al qual s’exigeix l’acceptació de les dues parts, i es va limitar a descriure els contactes que van mantenir com a “informatius”.

Des que va abandonar la Casa Blanca l'any 1981, Carter, de 92, anys ha actuat com a mediador en conflictes internacionals la qual cosa el va fer mereixedor del premi Nobel de la Pau l'any 2002. L'any 2010, l'expresident nord-americà va rebre el Premi Internacional Catalunya, que atorga el Govern de la Generalitat.

Quan torni a Barcelona, l’agenda americana del president Puigdemont es completarà amb la reunió amb una delegació del Congrés nord-americà al palau de la Generalitat, durant la qual abordaran amb la cúpula del Govern la situació del procés.