La tercera de les marxes per la independència, la Marxa del Centre, ha començat a les 14h a Vinaròs i arribarà a les 21h a la plaça 1 d'octubre de Sant Carles de la Ràpita.

Centenars de manifestants s'han unit a la marxa convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per reivindicar el mandat del referèndum d'independència de l'1 d'octubre de 2017. Aquesta tercera marxa ha iniciat a Vinaròs (Baix Maestrat) i acabarà a Sant Carles de la Ràpita (Montsià).

La Marxa del Centre és l'última de les tres convocatòries per commemorar l'aniversari de l'1 d'octubre. La primera, la Marxa de Ponent, ha començat a les 6h a Fraga (Aragó) en direcció Lleida i a les 8h, a Sant Julià de Ramis (Girona), la Marxa Nord ha finalitzat a Aiguaviva (Girona).

Marxa Vinaròs ANC

Moments abans d'iniciar la Marxa des de Vinaròs. ANC

Quan la marxa ha arribat al seu municipi de destinació, Sant Carles de la Ràpita, ja congregava gairebé un miler de manifestants.

Mantenir la mobilització

Aquestes caminades reivindicatives han estat organitzades per l'Assemblea, Òmnium Cultural i l'Assemblea de Municipis per la Independència en el quart aniversari del referèndum d'autodeterminació. De fet, els tres recorreguts passen per diversos punts molt simbòlics d'aquella jornada, on la policia espanyola va reprimir amb més força els votants catalans. 

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en declaracions a TV3, ha celebrat la participació ciutadana i ha demanat "mantenir la mobilització i la pressió" per culminar el mandat de l'1-O i assolir la independència.

Paluzie pressiona als polítics

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que les mobilitzacions populars per commemorar l'1-O demostren el "valor" que s'atorga al referèndum "tant per la victòria que va representar" com pel "deure" de fer complir el seu mandat.

"El missatge als polítics és ben clar. La gent està disposada, mobilitzada, no renuncia a l'1-O, i us demana que feu la independència", ha assegurat en declaracions als mitjans des de Sant Julià de Ramis. Paluzie ha dit que les marxes que es fan aquest dissabte arreu del país insten a "mantenir la mobilització i la pressió" per "poder preparar una declaració d'independència efectiva".

La presidenta de l'ANC ha afirmat que tot i que les protestes es fan en llocs on hi va haver una forta actuació policial, l'objectiu és destacar "el coratge de la gent". "La idea no és recrear-se en la violència policial, sinó en el coratge de la gent. Malgrat la violència, l'Estat no se'n va sortir, i hi va haver urnes i paperetes pràcticament arreu", ha assegurat Paluzie. "Es va votar i es va guanyar", ha remarcat.

Imatge principal: Marxa del Centre, des de Vinaròs a Sant Carles de la Ràpita. - ANC