El cantautor Lluís Llach lamenta el fracàs de l'Aeroport del Prat després de la decisió unilateral del govern espanyol en trencar relacions i suspendre la seva ampliació amb una tercera pista. Llach però, enfoca la crítica cap a casa i lamenta la gestió que se n'ha fet des del Govern: "Això del Prat és el resum del fracàs de la política de pactes de l'actual govern, amb presa de pèl inclosa", publicat a twitter. Així doncs, centra el malestar que li genera Llach el govern del president Pere Aragonès entre Esquerra i Junts.

Tuit Llach

Tuit de Lluís Llach

La suspensió de l'acord per l'ampliació de l'aeroport del Prat està en boca de tothom i ha acabat sent el tema protagonista de la roda de premsa posterior a les Jornades del Grup Parlamentari de Junts per Catalunya. El secretari general del partit, Jordi Sànchez, ha instat els seus socis de govern a plantejar-se si segueixen donant estabilitat a l'executiu de Pedro Sánchez després que aquest retiri la inversió milionària que s'havia projectat per a l'aeroport. "Ja n'hi ha prou de lamentar-nos d’aquestes actituds. Vull recordar que tenim 23 escons al Congrés dels Diputats que són necessaris per mantenir l’estabilitat del govern espanyol", ha sentenciat Sánchez, qui aposta per una resposta coordinada en el Congrés i al Senat de les forces independentistes davant de la suspensió unilateral de l'acord. 

La tensió entre socis de govern és palpable. Malgrat que Sànchez ha seguit les passes del vicepresident Jordi Puigneró i ha assegurat que les accions dels republicans contra el projecte d'Aena són una excusa del govern espanyol per trencar el pacte, ha reconegut que no han ajudat a tirar endavant l'acord. "Per més infortunats que fossin alguns tuits, és evident que una inversió de 1.700 milions d’euros no pot quedar suspesa per això", ha remarcat. 

Sànchez ha assegurat que aquestes diferències amb les posicions d'Esquerra ja les han compartit en privat els partits del Govern i que comparteixen una mateixa postura davant l'acord. El secretari de Junts s'ha alineat amb la crítica del president Pere Aragonès al govern espanyol, en què retreia a l'executiu de Pedro Sánchez que la suspensió de l'acord de l'aeroport era una mala manera d'encarar la taula de diàleg. Sánchez ha coincidit amb Aragonès, a qui li ha donat la "benvinguda", ja que, com ha recordat el líder de Junts, el seu partit sempre ha estat escèptic sobre el diàleg amb l'Estat

Per la seva banda, la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, sent com una "estafa" el trencament del projecte que va anunciar ahir la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i va més enllà: "Això és un xantatge. Ens estan dient 'o fas el meu projecte d'aquesta manera o no hi ha inversió'', en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya. El proper 28 de setembre es porta al Consell de Ministres del govern espanyol les inversions per als propers anys i la ministra veu inviable arribar a temps per plantejar aquest projecte. 

El document que s'aprovaria seria el referent a l'Ordenació i Regulació Aeroportuària (DORA) 2022-2026. I enmig de la tempesta, una taula de diàleg immediata que encara no es coneixen ni els seus assistents. Vilalta recorda que la taula de diàleg no pot modificar la seva agenda prevista per aquest revers d'última hora: "Tenim comissions bilaterals per parlar de l'Aeroport del Prat i taules específiques on es podrà fer un pla estratègic sobre com invertir de la millor manera".