Jordi Puigneró, vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, ha manifestat un cop més el seu enuig amb el govern espanyol per trencar unilateralment l'acord per ampliar l'aeroport. En una entrevista a El món a RAC1, Puigneró ha estat taxatiu: "El principal responsable que no es faci aquesta inversió no és la Generalitat, és l'Estat". 

El vicepresident ha estat un dels membres del Govern més implicats en el projecte i en l'acord que van acceptar els dos executius el dos d'agost. "Espanya torna a incomplir les seves responsabilitats en matèria d'infraestructures amb Catalunya", ha afirmat Puigneró, qui ha reconegut que continua "pensant que és un bon acord". 

Buscant un detonant

"L'acord no havia canviat des del dos d'agost", ha afirmat Puigneró. Aleshores, si l'acord era el mateix que fa poc més d'un mes, per què ha estat trencat? Segons la ministra de Transport, Raquel Sánchez, el govern espanyol ha abandonat l'acord unilateralment per la manca de confiança mútua entre els dos executius. Entre les accions que ha destacat Sánchez com a motiu per trencar la confiança es troben la voluntat d'Esquerra Republicana de participar en una manifestació contra el projecte d'Aena. 

Tot i això, el vicepresident Puigneró ha reconegut que la postura d'Esquerra de participar en aquesta manifestació no ha ajudat, però no creu que sigui el motiu pel qual cau l'acord

Quan ha estat repreguntat per saber per què s'ha esmicolat un acord que no s'havia modificat en setmanes, Puigneró ha replicat: "Jo no he trencat cap acord ni he anat a cap manifestació. He estat responsable. És una inversió molt important i els governs han de ser madurs".

El vicepresident ha assegurat que des de la seva Conselleria s'ha mostrat constantment el compromís amb el projecte de l'ampliació de l'aeroport i no descarten seguir treballant per fer possible aquest acord. Una proposta que no comparteix la ministra Sánchez, que minuts abans ha assegurat que l'ampliació de l'Aeroport del Prat s'ajorna, com a mínim, fins al 2026, i ha tancat la porta a seguir treballant en un acord. 

Problemes a La Moncloa

Davant de la insistència d'assenyalar les accions d'Esquerra com el motiu pel qual es retira la inversió milionària, Puigneró no ha descartat que tinguin cert efecte, però ha redirigit el focus cap al govern espanyol. 

El vicepresident ha recordat les desavinences entre els socis de l'executiu de Pedro Sánchez respecte al projecte de l'ampliació del Prat. Puigneró ha repetit en més d'una ocasió que no es pot descartar que les desavinences internes del govern espanyol hagin tingut algun paper en la decisió, ja que Unidas Podemos no estava d'acord amb el projecte.

 

 

Imatge principal: El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, durant la jornada de treball del Govern a la Vall d'en Bas / Jordi Bedmar