Una circular interna dels Mossos d'Esquadra valora "a l'alça" el risc d'atemptat terrorista a Catalunya, després dels episodis recents de França i Àustria, segons ha confirmat l'ACN i ha avançat Nació Digital. La circular demana fer-ne difusió als agents dels escamots i indica que el 'modus operandi' més probable és un atac protagonitzat per una sola persona o un grup reduït d’autors, amb armes blanques o de foc o fent servir vehicles per provocar atropellaments.

No descarta, a més, l’ús de dispositius explosius improvisats, especialment en accions amb armes de foc, que els autors podrien portar a sobre com cinturons o armilles explosives. Per tot plegat demana augmentar l'alerta sobretot als llocs de "principal concurrència pública".

Els últims atacs poden activar alguna persona radicalitzada 

La circular considera "probable" que alguna persona radicalitzada pugui fer algun tipus de proclama o reivindicació favorable a les accions de França i Àustria a través de les xarxes socials i subratlla que en dies previs al succés de Viena ja es va detenir una persona que va enaltir l’assassinat de la víctima del primer atac a França, un professor d'història.

També considera factible que "actors vinculats a l’extrema dreta" aprofitin els atacs per difondre "de manera intensiva el seu discurs de polarització i de criminalització de tots els musulmans". D'aquí se'n poden derivar "accions" contra aquesta comunitat a Catalunya, des de "crítiques" a través de les xarxes socials a "accions de deslluïment o danys contra oratoris islàmics".

Pel que fa a l’amenaça a Catalunya, la cadena d'atacs dels darrers dies "pot provocar l'activació d'alguna persona radicalitzada o imprevisible" que hi resideixi. La circular considera que aquest és un escenari "poc probable", però que en cas de produir-se, generaria un impacte "elevat".