En un context polític i social marcat per les protestes post-sentència a Catalunya, els catalans consoliden el cos dels Mossos d'Esquadra com la segona institució més ben valorada. Només la superen les Universitats, que lideren el rànquing de confiança institucional dels ciutadans que el CEO ha fet públic aquest dijous. 

En una escala de 0 a 10, els Mossos d'Esquadra aproven amb un 5,96 de mitjana entre els catalans i suspenen entre la resta d'espanyols amb el 3,96. És una de les conclusions que es desprenen del sondeig "Percepció sobre el debat territorial a Espanya 2019" encarregat pel Govern i elaborat el 9 de setembre a 17 d'octubre, quan ja s'havia fet pública la condemna als líders independentistes i havien esclatat els aldarulls al carrer. Per davant, els catalans prefereixen les universitats, que puntuen amb un 6,56 sobre deu i en tercera posició valoren els ajuntaments, amb un 5,72. També aprova una quatra institució: l'Ertzaintza amb un 5,55. Tota la resta -l'ONU, la Unió Europea, els mitjans de comunicació i el Parlament de Catalunya, entre d'altres- no superen el llindar del 5.

Els resultats són radicalment diferents si s'exclouen del total els enquestats catalans i es tenen en compte únicament les respostes dels ciutadans de la resta de l'Estat. Els espanyols premien per sobre de tot la seguretat i les institucions que valoren amb una puntuació més alta, un 7,09, són la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Les Universitats segueixen els cossos policials amb un 6,78 en una escala de 10 i els espanyols donen un 6,67 a l'Exèrcit, que es col·loca com tercera institució més ben valorada.

Els espanyols valoren més la policia que els catalans els Mossos

La resta dels espanyols puntuen la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i l'Exèrcit un punt per sobre -7,09 i 6,67 respectivament- del que els enquestats a Catalunya puntuen la policia Catalana (5,96). El sondeig s'ha elaborat en el període on la resposta ciutadana a la sentència ha estat més àlgid i des de diversos sectors polítics i socials s'ha condemnat la repressió policial contra els manifestants i s'ha demanat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch.

Les institucions que cauen a la cua del rànquing de confiança no estan directament relacionades les forces de seguretat. La Monarquia és la institució que desprèn menys confiança als catalans i també als espanyols. Els enquestats fora de Catalunya la suspenen amb un 4,58, mentre que a Catalunya la nota baixa fins el 2,21 en una escala fins a 10. Els catalans situen per sota el 3 l'església catòlica (2,61) i la banca (2,86) i els entrevistats de la resta de l'estat qualifiquen de deficient els partits polítics (2,84) i el Congrés dels Diputats (3,65).