La monarquia és la institució que genera menys confiança als catalans i també entre els espanyols, segons l’enquesta "Percepció sobre el debat territorial a Espanya 2019" del Centre d'Estudis d'Opinió encarregada pel Govern. Els enquestats fora de Catalunya puntuen per sota del 5 la monarquia: la suspenen amb un 4,58 en una escala del zero al deu. A Catalunya, la mostra confirma el que han apuntat nombroses enquestes, l'escassa valoració dels Borbons. Els catalans els posen de nota un 2,21.

La institució més ben valorada entre els catalans és la universitat, amb un 6,5, mentre que a la resta de l'Estat són el Cos Nacional de la Policia i la Guàrdia Civil, que entre els catalans suspenen amb un 4,59.  L'impacte de la repressió del referèndum de l'1-O i de les protestes contra la sentència al procés té el seu reflex en la mostra.

Així, l'enquesta mostra el diferent grau de confiança que hi ha entre catalans i espanyols respecte a l'administració de justícia. Així els catalans suspenen els tribunals de justícia amb un 3,8, mentre que a la resta de l'Estat li atorguen gairebé un aprovat, amb un 4,9.

Suspens al Tribunal Constitucional

A qui sí que aproven els espanyols és al Tribunal Constitucional, que s'ha destacat en els darrers anys per reprimir l'independentisme. L'alt tribunal aconsegueix un 5,1, mentre que aquesta nota cau fins al 3,4 entre els enquestats a Catalunya.

A la cua en la valoració de la confiança es troben, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, els bancs i els partits polítics.