El referèndum d’autodeterminació a Catalunya no aconsegueix el suport majoritari dels ciutadans de l’estat espanyol, però un 36,2% el defensarien. Així es desprèn de l’enquesta "Percepció sobre el debat territorial a Espanya 2019" del Centre d'Estudis d'Opinió encarregada pel Govern de la Generalitat i elaborada en el conjunt de l’Estat. Un 36,2% dels entrevistats hi estan "molt d'acord o més aviat d'acord", un 6,3% es mostren "ni d'acord ni en desacord" i un 5,7% no ho saben o no contesten. Així, el 57,3% de ciutadans de la resta de l'Estat rebutgen un referèndum, però sobre si acceptarien el resultat del referèndum legal i acordat hi estiguin d’acord o no, un 48,2% dels entrevistats espanyols ho farien.

En canvi, el percentatge creix fins al 70% si es té en compte només els ciutadans catalans de la mostra, sumant els que hi estan molt d’acord i els que hi estan més aviat d’acord. Una àmplia de majoria de catalans, doncs, creuen que s’hauria de fer un referèndum a Catalunya per decidir quina relació volen que hi hagi entre Catalunya i l’estat espanyol.

Pel que fa directament a la independència, segons el CEO, el 49% catalans s'hi mostren clarament a favor, davant del 41% que hi estan en contra. A la mateixa qüestió preguntada fora de Catalunya, gairebé el 76% dels enquestats hi estan en contra, enfront del 13% que s'hi mostren favorables.

La diagnosi coincideix amb els resultats reflectits en l'enquesta "L'opinió pública espanyola davant el conflicte català", elaborada per Feedback per a ElNacional.cat entre el 24 i el 31 d'octubre passats, i que es basa en una mostra de 1.500 entrevistes també a tot l'Estat. El sondeig avançava que dos de cada tres ciutadans de Catalunya, en concret, un 66,4%, són partidaris que el govern d'Espanya acordi amb el de Catalunya un referèndum d'independència.

El diàleg, la millor sortida

Sobre com s'ha d'encarar la crisi entre Catalunya i la resta de l'Estat, el 80% dels catalans creuen que el diàleg és la millor opció. En concret, el 42% consideren que ha de ser una negociació sense condicions, i el 38%, que ha de ser un diàleg dins la Constitució. A la resta de l'Estat, l'opció del diàleg també és la més triada. En aquest cas, però, prop del 47% creuen que s'ha de fer dins el marc constitucional, mentre que el 21% aposten per una negociació sense límits.

Els entrevistats catalans i espanyols també coincideixen que la problemàtica s'ha de resoldre per la via política més que per la via judicial. En conjunt, un 49,8% de la mostra opta per una solució eminentment política i un 24,1% preferiria un procediment judicial. De la resta, un 17,3% trien les dues solucions alhora, un 6,7 no ho saben i un 2,1 no contesten. 

Els espanyols també suspenen la monarquia

La monarquia és la institució que genera menys confiança als catalans i també als espanyols. Els enquestats fora de Catalunya la suspenen amb un 4,58, mentre que a Catalunya la nota baixa fins al 2,21 en una escala del 0 al 10.

Per als catalans, les institucions més ben valorades són les universitats amb un 6,56, els Mossos d'Esquadra amb un 5,96 i els ajuntaments amb un 5,72. En canvi, a la resta de l'Estat la Policia Nacional i la Guàrdia Civil són les institucions més ben valorades, amb un 7,09, seguides de les universitats amb un 6,78 i l'exèrcit amb un 6,67. 

La raó per la qual es va fer l'encàrrec al CEO respon a la voluntat del Govern —segons la consellera de Presidència, Merixell Budó— de “posar llum al conflicte polític actual entre Catalunya i Espanya amb dades concretes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat