El cap de l'ARRO de Barcelona, Lluís Miquel Venteo, assegura que era "inviable" fer una actuació contundent el 20-S a Economia amb el volum de concentrats que hi havia —ja a primera hora del matí— i els efectius disponibles. Avui al judici del major Josep Lluís Trapero han declarat diversos responsables d'ordre públic dels Mossos que van actuar el 20 de setembre en els diferents escenaris de les detencions. 

El responsable de l'Àrea Regional de Recursos Operatius ha explicat, a preguntes de la defensa de Trapero i Laplana, que aquell dia era "ordinari" i que tenien "els agents que tenien": "Vam haver de demanar reforços a Girona i Tarragona". Venteo ha insistit que a dos quarts de deu del matí van intentar obrir-se pas entre els manifestants però que els va ser impossible, i ha assegurat que "amb la quantitat d'incidents que hi havia en diferents punts, una actuació contundent se'ns en hagués anat de les mans".

 

 

A primera hora ha declarat Anna Teixidó, responsable de protocol d'Oriol Junqueras. Teixidor ha descrit quina era la situació fora de la conselleria, on era pràcticament impossible passar d'un costat a l'altre. La seva declaració, demanada per la defensa de Trapero, avala la tesi que era impossible no només fer un cordó de seguretat, sinó fer cap mena d'actuació policial. Teixidó ha declarat per videoconferència des de Barcelona. 

 

 

Això a Rambla Catalunya, però a les Franqueses, on s'estava escorcollant la casa de Josep M. Jové, els Mossos decideixen mediar amb els concentrats i la Guàrdia Civil pot sortir sense problemes. 

El relat sobre la inacció dels Mossos d'Esquadra el 20-S per auxiliar la Guàrdia Civil en els escorcolls davant problemes d'ordre públic també ha saltat pels aires. A la Via Laietana, a la conselleria d'Exteriors, va ser l'ARRO qui va ajudar a treure el detingut.

El sotscap dels Mossos a Ciutat Vella assegura que l'actuació coordinada entre els Mossos i la Guàrdia Civil va permetre la sortida del detingut d'Exteriors el 20-S, però admet que, tot i que es va poder fer amb relativa "tranquil·litat", els congregats van intentar impedir que entrés al vehicle policial. Durant la seva declaració com a testimoni a l'Audiència Nacional, ha dit que en tot moment hi va haver comunicació amb el sergent dels GRS, però ha afirmat que no els van avisar ni de la sortida de la lletrada de l'administració de Justícia ni del detingut. "En aquell moment es van esverar, ens van esgarrapar i van volar gorres", ha detallat. Malgrat això, ha assegurat que els comandaments de la Guàrdia Civil els van felicitar per la intervenció.