Els Mossos d'Esquadra defensen la legitimitat de les 55 gravacions de manifestacions que investiga l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades després d'una denúncia de la CUP. En una entrevista a RAC1, el comissari Joan Carles Molinero ha explicat que les gravacions sota investigació es van fer "en situacions d'urgència i emergència". En aquests casos els agents poden gravar "amb l'obligatorietat" de posar-ho després en coneixement de la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya, segons Molinero. 

El comissari Molinero ha justificat els casos en què es notifica posteriorment la gravació per circumstàncies com que "la manifestació ha estat improvisada i el cap dispositiu ha considerat oportú i necessari fer-ho per evitar problemes de seguretat ciutadana o ordre públic". "En tots els casos s'ha posat en coneixement de la comissió de control de dispositiu tal com preveu la normativa", ha assegurat. 

55 gravacions en dubte 

Els diputats de la CUP van preguntar a la Conselleria d'Interior sobre les actuacions policials dels Mossos i entre les respostes que van rebre n'hi havia una que ha desencadenat aquest procediment. La resposta en qüestió exposava que en els darrers dos anys s'han realitzat  99 gravacions, de les quals "només 44 tenien l'autorització necessària per fer-les". Són les 55 no autoritzades les que han denunciat els anticapitalistes. 

Segons el partit aquestes gravacions podrien haver estat utilitzades "en investigacions o procediments penals, o per a altres finalitats clarament il·lícites com la generació de fitxers amb una clara intencionalitat política de control de determinats moviments polítics i socials per la seva orientació ideològica".

Si l'actual investigació ho confirma, la CUP considera que seria "una evidència més de la persecució política per part dels Mossos d'Esquadra cap a la dissidència política", a més, d'"una vulneració de drets de protecció de dades i, de forma específica, una afectació en el dret a la pròpia imatge, dret a l'honor, dret a manifestació, dret a la llibertat d'expressió, i dret a la participació política".

La fiscalització de la CUP sobre Interior ha estat constant des de l'inici de la legislatura i és que els cupaires ja van deixar clares les seves prioritats en el pacte amb ERC per donar suport al Govern, on feien especial esment al cos de Mossos d'Esquadra. 

 

Imatge principal: Grup de Mossos d'Esquadra al voltant del Liceu durant la visita de Pedro Sánchez / Sergi Alcàzar