L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha obert una investigació sobre les 55 gravacions de manifestacions, actes polítics i concentracions fetes pels Mossos d'Esquadra durant els dos últims anys, presumptament sense l'autorització del Departament d'Interior. La investigació s'inicia en admetre's a tràmit una denúncia presentada per la CUP. 

Des de la CUP consideren que aquests fets són "una flagrant vulneració de drets" per part dels Mossos. La denúncia va néixer arran de les respostes a unes preguntes dels diputats de la formació independentista a la Conselleria d'Interior. A les preguntes sobre les actuacions del cos policial durant manifestacions en els passats dos anys, els anticapitalistes van rebre com a resposta que en aquell període es van realitzar 99 gravacions, de les quals "només 44 tenien l'autorització necessària per fer-les", segons informa Efe. 

Segons el partit aquestes gravacions podrien haver estat utilitzades "en investigacions o procediments penals, o per a altres finalitats clarament il·lícites com la generació de fitxers amb una clara intencionalitat política de control de determinats moviments polítics i socials per la seva orientació ideològica". Si l'actual investigació ho confirma, la CUP considera que seria "una evidència més de la persecució política per part dels Mossos d'Esquadra cap a la dissidència política", a més, d'"una vulneració de drets de protecció de dades i, de forma específica, una afectació en el dret a la pròpia imatge, dret a l'honor, dret a manifestació, dret a la llibertat d'expressió, i dret a la participació política".

Historial d'investigacions 

El passat 22 de juliol van ser admeses a tràmit dues querelles contra una presumpta pràctica d'espionatges per part dels Mossos i el Govern presentades per diferents entitats de l'esquerra independentista. 

La primera querella va ser presentada per Alerta Solidària per suplantació i revelació de secrets en nom de Lluna Berlanga, portaveu de La Forja. El col·lectiu juvenil està directament relacionat amb la segona querella, la qual agrupa la resta de casos d'espionatge digital contra el mateix. 

L'evolució d'aquestes investigacions pot afectar directament les relacions entre la CUP i el Govern, el qual depèn dels anticapitalistes per mantenir la majoria independentista al Parlament. La fiscalització de la CUP sobre Interior ha estat constant des de l'inici de la legislatura i és que els cupaires ja van deixar clares les seves prioritats en el pacte amb ERC per donar suport al Govern, on feien especial esment al cos de Mossos d'Esquadra. 

 

Imatge principal: Un grup de Mossos d'Esquadra davant dels manifestants que protestaven per la visita de Pedro Sánchez al Liceu / Montse Giralt