L'extresorer de Convergència (CDC), Daniel Osàcar, va morir aquest dilluns, 18 de març, als 88 anys. El seu advocat, Xavier Melero, ho ha confirmat a El Món a RAC1. "Osàcar ha mort mentre estava imputat per l'Audiència Nacional des del 2014 pel cas 3% i tenia el patrimoni embargat", ha explicat l'advocat. "Era un bon amic meu i espero que descansi en pau", ha afegit. Osàcar va ser condemnat a 3 anys i sis mesos de presó pel Tribunal Suprem pel cas Palau de la Música i també estava investigat al cas 3%.

Militant de Convergència des de l'any 1982, Daniel Osàcar va ser membre del Consell Nacional sota la presidència de Jordi Pujol. Més endavant, va ser tresorer del partit entre el 2005 i el 2010, càrrec al qual va arribar de la mà de l'expresident Artur Mas, del qui també va ser secretari. La cerimònia per la mort de Daniel Osàcar serà al Tanatori de Sant Gervasi aquest dimecres, a dos quarts de dues del migdia. 

Daniel Osàcar i el cas 3%

De fet, l'extresorer de Convergència es trobava, des del setembre de 2020 i fins al moment de la seva mort, en una situació de tercer grau després de passar 75 dies a la presó complint condemna. Pel que fa al cas 3% estava pendent de judici per una peça, que el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va decidir reobrir el passat octubre. La sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional va admetre el passat octubre el recurs de la Fiscalia Anticorrupció i va reobrir una peça separada del cas 3%, en la qual s’investigava exconsellers i excàrrecs de Convergència Democràtica de Catalunya per les seves donacions al partit de les quals se sosté que era per al finançament il·legal de l’extinta formació política. La investigació es dirigia contra els exconsellers Irene Rigau, Felip Puig, Jordi Jané, Pere Macias, Germà Gordó, també exgerent de CDC, i Daniel Osàcar, extresorero del partit.

En concret, la secció quarta de la sala penal de l’Audiència Nacional va estimar el recurs presentat pel fiscal José Grinda, que discrepava de la valoració del magistrat i sostenia que sí que existien rellevants indicis d’incriminació en el delicte de blanqueig. Segons la tesi del fiscal, els exconsellers i càrrecs de CDC aportaven una quota al partit (sempre inferior a 3.000 euros) i després aquest els hi tornava en metàl·lic, fet que feia sospitar al fiscal que s’aflorava diners que el partit hauria cobrat d’un il·lícit, com ara les comissions d’empreses per obtenir alguna adjudicació pública, que és la base del cas 3%, pendent de judici.

Va viure en un pis tutelat

Osàcar va entrar de manera voluntària a la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona) el 25 de juny de 2020, tot i que durant els darrers anys de vida va viure en un pis tutelat després d'obtenir el tercer grau. El dilluns 7 de setembre del mateix 2020, Osàcar va deixar de dormir a la presó per passar a fer-ho en un pis tutelat per a presos. Per contra, els altres dos condemnats pel cas Palau Fèlix Millet, condemnat a 8 anys i 20 mesos de presó, i Jordi Montull, condemnat a 6 anys, 8 mesos i 15 dies, van ser classificats en segon grau. Millet, que va morir el 16 de març de 2023, entrava i sortia de la presó per la seva malaltia i va acabar morint als 87 anys en una residència on complia condemna.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!