L'expresident de la Generalitat, José Montilla, ha qüestionat el procés independentista assegurant que "no ha portat res positiu per a la societat catalana". També ha criticat els actes de la Generalitat per a la Diada, destacant que està "molt condicionada" per uns esdeveniments impulsats per un govern que creu que l'única solució és la independència.

En un comunicat, Montilla ha demanat a l'independentisme que reflexioni sobre el balanç del procés: "Quines millores ha produït per a la societat catalana?". L'expresident ha considerat que l'únic que ha assolit el procés és tenir "una societat malhumorada, amb més desconfiança i qüestionament cap a les nostres pròpies institucions i amb menys capacitat per exercir un lideratge a Espanya i a Europa".

En aquesta línia, Montilla ha defensat que no hi ha una altra via que "el diàleg, la negociació i el pacte", per tal de buscar un nou acord per a reforçar l'autogovern de Catalunya. No obstant això, reconeix que la negociació amb el govern espanyol és "més difícil perquè la desconfiança, el recel i el patiment generat pesen".

"Cal acatar les sentències dels tribunals de justícia"

Montilla ha considerat que el procés ha estat un "fracàs polític que ens ha portat a la via judicial" i que ara cal respectar les decisions dels tribunals. "En una societat democràtica com la nostra cal acatar les sentències dels tribunals de justícia", ha afirmat.

Respecte a la resposta a la sentència, Montilla explica que "sigui quin sigui el seu contingut i el seu abast, la política ha de recuperar el seu paper", i ha indicat que "Catalunya ha de demostrar la seva capacitat de pacte interior".

D'altra banda, l'expresident de la Generalitat ha reclamat que cal amb "urgència que hi hagi un govern efectiu" a Catalunya i alhora que no bloquegi un govern a Espanya perquè "li convé". "Fora desitjable que les forces polítiques del país esdevinguessin actors constructius en la solució dels problemes de governança que travessa Espanya, perquè la situació d'interinitat i de feblesa governativa ens perjudica a tots", ha manifestat.

"La Diada ha de ser un dels símbols que contribueixin a expressar la unitat del país"

Montilla també ha criticat el tractament de la Diada per part del Govern i ha assegurat que "com més es converteixi en l’expressió política d’una part del país, menys assolirà el seu caràcter de festa nacional".

L'expresident creu que la Diada està "molt condicionada" pels esdeveniments de la Generalitat i per aquells que "consideren que l’única fórmula per millorar el nostre autogovern és la independència".

Sabent que aquest Onze de Setembre hi haurà una altra gran mobilització, Montilla ha alertat del perill de la devaluació dels símbols comuns com la senyera, la Generalitat i l’Estatut, demanant que es faci un esforç més gran per tal que aquests no perdin valor. Així, ha recordat que la Diada "ha de ser un dels símbols que contribueixin a expressar la unitat del país, en tota la seva pluralitat".