El paper de Yolanda Díaz i la seva "plataforma ample", tal com ella mateixa l'anomena són percebudes com una amenaça per Podemos, un partit que cau enquesta rere enquesta i que aguanta pel rellevant paper de la líder de la col·lació amb Izquierda Unida (Undias Podemos) dins del govern espanyol, ja que la vicepresidenta segona sempre ha estat una de les més ben valorades de tot l'Executiu segons els sondejos del CIS. A última hora es va arribar a un acord amb Podemos Andalucía perquè aquest partit també formés part de la plataforma Por Andalucía que estava promoguda per la mateixa Díaz (fins i tot va anar a la Feria de Abril a fer-se fotos amb els líders de totes les formacions que la confromen), tan a última hora i després de dies d'intens debat que van arribar tard a presentar els papers. Tot plegat ha provocat que el partit vagi dissolent-se a l'autonomia després d'anys de tensions i lluites internes, protagonitzades, per exemple, per Teresa Rodríguez que ara lidera Adelante Andalucía. Tot plegat deixa un terreny molt complicat i que dona peu a confrontacions entre els morats i Díaz, que s'han anat repetint pel paper més moderat d'aquesta última, mentre que la secretaria general, Ione Belarra, es mostra més batalladora i provoca conflictes amb els seus socis socialistes.  Ara, un altre dels pesos pesants del partit al govern espanyol, Irene Montero, ha volgut sortir al pas i esclarir tots els dubtes: Podemos s'entendrà amb la vicepresidenta en el marc del seu nou projecte. 

"Aquest projecte sobretot ha de comptar amb ella. És ella qui decideix els temps i el quan. Nosaltres el que hem de fer és demostrar amb fets per que estem aquí", ha defensat Montero en declaracions a la cadena SER. Concretament, s'ha fixat en el cas andalús, ja que fins a últim moment Podemos no va donar el seu braç a tòrcer en les negociacions, però finalment "hem fet el que ens demanava Yolanda: ser el partit més generós". Aquesta generositat, però, no ha estat suficient i Podemos s'ha quedat fora de la plataforma i en una situació molt complicada. 

Amb la ultradreta a l'horitzó 

Montero, ministra d'Igualtat, ha volgut fer valer la seva tasca: "Quan governa Podemos la vida de les nostres dones és millor. Ens toca aportar la nostra generositat i fortalesa", ha deixat caure, activant la por a un possible govern de coalició entre PP i Vox, seguint la línia del que ara mateix apunten les enquestes, especialment de cara a les eleccions del juny a Andalusia, avançades pel president popular Juan Manuel Moreno i on Vox compta amb la polèmica Macarena Olona com a candidata, tot i que s'hagi empadronat a la casa del president de Vox a Granada, on ni viu ni hi va néixer, per poder-se presentar. En aquest sentit, ha avançat que si són ells els que governen "hi haurà retallades de drets i llibertats molt profundes, els de les dones i les persones LGTBI primer". 

 

Davant la fallida del seu partit a Andalusia, Montero creu que amb aquestes eleccions a la vista, sorgeix una pregunta clau: si es vol un "estat que aporti solucions o que aporti problemes". Per això, ha tornat a referir-se  a la dreta, recordant que quan "governen ells i més amb l'extrema dreta s'accelera la involució democràtica, la pèrdua de drets la corrupció, les privatitzacions, els tancaments de centres de salut, la degradació del sistema educatiu... Quan menys governs de coalició hi ha, més capacitat tenim per ser valents", ha conclòs.