Novetats sobre la llei de l'avortament. La nova normativa no només introdueix canvis en els processos d'interrupció voluntària de l'embaràs, sinó que aborda altres aspectes de la salut sexual i reproductiva com la baixa per la regla. Ara bé, hi ha un aspecte que finalment queda fora de la nova legislació: reduir més l'IVA sobre els productes menstruals. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha anunciat a la Cadena SER que l'establiment d'un IVA superreduït per a productes d'higiene menstrual no estarà inclòs a la llei de l'avortament malgrat ser una mesura que formava part de l'acord de coalició.

Montero ha assenyalat directament al Ministeri d'Hisenda, liderat per la socialista Maria Jesús Montero. "El Ministeri d'Hisenda no ha volgut que vagi en aquesta llei, però ho tornarem a negociar als Pressupostos Generals de l'Estat", ha explicat. La proposta inicial apostava per l'aplicació d'un IVA superreduït del 4% en productes d'higiene menstrual, una mesura que costaria aproximadament 30 milions d'euros, segons Igualtat. "Amb el sobrecost de les obres de la M-30 s'haurien pagat 69 anys d'una reducció a IVA superreduït dels productes d'higiene menstrual", ha retret Irene Montero.

La reducció de l'IVA sobre aquesta mena de productes és un compromís del govern de coalició que fa anys que es va demorant. Ara, una vegada més aquest canvi fiscal que ajornat, ja que el ministeri d'Hisenda s'estima més que aquesta reducció entri a través d'uns pressupostos i no una llei. Per la seva banda, la ministra d'Igualtat ha reconegut que li hauria agradat que s'hagués inclòs aquesta mesura en la llei de l'avortament, però ha deixat clar que "ho lluitarà" perquè estigui aprovat aquesta legislatura i ha recordat que el 22% de les dones no poden escollir els productes menstruals que voldrien perquè no els poden pagar. 

Llei enllestida

Montero ha confirmat que el pròxim dimarts la nova llei de l'avortament s'aprovarà en el Consell de Ministres. En la nova normativa s'inclourà baixa per dolor menstrual incapacitant, un permís prepart remunerat des de la setmana 39 d'embaràs i permetrà que les noies de 16 i 17 anys puguin avortar sense el permís dels seus pares o tutors. Totes aquestes mesures han aixecat polseguera. Malgrat tot, a diferència de la reducció de l'IVA, han acabat tirant endavant i sent incloses en la nova legislació, a la qual encara li queda un llarg recorregut per posar-se en pràctica.