L''in extremis' de l'esquerra andalusa s'ha quedat en un 'fora de termini'. La Junta Electoral d'Andalusia ha denegat aquest diumenge la sol·licitud d'última hora de Podemos per formar una gran coalició d'esquerres amb Izquierda Unida, Más País Andalusia, Alianza Verde, Equo i Iniciativa del Pueblo Andaluz de cara a les eleccions autonòmiques del juny. Les tenses negociacions per tancar el pacte s'han endarrerit fins al punt que, en la coalició que s'ha inscrit a la Junta Electoral d'Andalusia, no hi constava Podemos. Segons ha indicat l'organisme en un comunicat, la Junta Electoral ha decidit "no acceptar la sol·licitud de coalició electoral" Por Andalucía "remesa mitjançant correus electrònics el 7 de maig de 2022 (0:14 i 1:07 hores), en haver-se presentat la sol·licitud una vegada transcorregut el termini establert". Així i tot, aquesta decisió encara es pot recórrer a la Junta Electoral Central.

Problemes abans de començar

El pacte s'ha oficialitzat aquest mateix diumenge a menys de 10 minuts que tanqués el termini per registrar les marques electorals que concorreran als comicis autonòmics. L'acord s'ha format sota el paraigua de Por Andalucía i amb la candidata Inmaculada Nieto, d'Izquierda Unida, i actual portaveu del grup parlamentari d'Unidas Podemos. La principal fricció per la qual no es materialitzava l'acord girava, precisament, sobre qui havia de liderar aquesta plataforma. La formació morada volia que el presidenciable a la Junta fos Juan Antonio Delgado, però finalment han acabat cedint el lideratge a Nieto, qui comptava amb el suport de la resta dels partits que es presentaven amb Por Andalucía. A sobre, aquesta coalició suposava la primera vegada que Podemos i Más País es presentaven junts en unes eleccions, i seria la primera prova del "front ampli" que defensa Yolanda Díaz.

Tensió

Les negociacions per tancar el pacte s'han endarrerit fins al punt que, en la coalició que s'ha inscrit a la Junta Electoral d'Andalusia, no hi constava Podemos. El termini s'esgotava aquest dissabte a les dotze de la nit i, com que l'acord es va concretar pocs minuts abans del tancament de presentació de marques electorals, no van arribar els papers a temps per incloure el partit lila. En tot cas, han manifestat aquest matí que confiaven que aquestes són "qüestions jurídiques esmenables" i la decisió d'incloure Podemos recaurà en la Junta Electoral Central. A canvi de cedir el lideratge a Inmaculada Nieto, Podemos encapçalaria les llistes de les províncies de Granada, Cadis —el líder seria Juan Antonio Delgado—, Còrdova i Huelva; el número 1 de les candidatures a Màlaga —on concorreria la presidenciable Nieto—, Almeria i Jaén serien d'Izquierda Unida, mentre que el primer lloc a Sevilla seria per a Más País, que ocuparà, si la JEC ho permet, Esperanza Gómez.