En el límit. Els partits a l'esquerra del PSOE han arribat a un acord 'in extremis' per presentar-se en coalició a les eleccions al Parlament d'Andalusia del proper 19 de juny. El pacte s'ha oficialitzat a menys de 10 minuts que tanqués el termini per registrar les marques electorals que concorreran als comicis autonòmics. Sota el paraigua de Por Andalucía, s'hi presentaran Podemos, Izquierda Unida, Más País Andalusia, Alianza Verde, Equo i Iniciativa del Pueblo Andaluz. La candidata d'aquesta coalició serà Inmaculada Nieto, d'Izquierda Unida, i actual portaveu del grup parlamentari d'Unidas Podemos. La principal fricció per la qual no es materialitzava l'acord girava, precisament, sobre qui havia de liderar aquesta plataforma. La formació morada volia que el presidenciable a la Junta fos Juan Antonio Delgado, però finalment han acabat cedint el lideratge a Nieto, qui comptava amb el suport de la resta dels partits que es presenten amb Por Andalucía. Aquesta coalició suposa la primera vegada que Podemos i Más País es presentaran junts en unes eleccions, i serà la primera prova del "front ampli" que defensa Yolanda Díaz.

Les negociacions per tancar el pacte s'han endarrerit fins al punt que, en la coalició que s'ha inscrit a la Junta Electoral d'Andalusia, no hi consta Podemos. El termini s'esgotava aquest dissabte a les dotze de la nit i, com que l'acord es va concretar pocs minuts abans del tancament de presentació de marques electorals, no van arribar els papers a temps per incloure el partit lila. En tot cas, confien que aquestes són "qüestions jurídiques esmenables" i la decisió d'incloure Podemos recaurà en la Junta Electoral Central. A canvi de cedir el lideratge a Inmaculada Nieto, Podemos encapçalarà les llistes de les províncies de Granada, Cadis —el líder serà Juan Antonio Delgado—, Còrdova i Huelva; el número 1 de les candidatures a Màlaga —on concorrerà la presidenciable Nieto—, Almeria i Jaén serà d'Izquierda Unida, mentre que el primer lloc a Sevilla serà per a Más País, que ocuparà Esperanza Gómez.

Altrament, el repartiment dels recursos del grup parlamentari quedaran de la següent manera: el 60% serà per Podemos i, el 40% restant, per a IU. Altres detalls que contempla l'acord són que la portaveu del grup parlamentari serà d'Izquierda Unida. Per a més inri, el partit d'Alberto Garzón es quedaria amb el lloc al Consell d'Administració de la Ràdio i Televisió d'Andalusia, el senador autonòmic i a la Cambra de Comptes. En el cas de Podemos, tindrien el lloc a la Mesa del Parlament, al Consell Audiovisual i també a la Cambra de Comptes. Altres càrrecs que els pertoca, segons el pacte, serà el portaveu adjunt i la secretaria del grup.

La gestació de l'acord

Els intents per unificar tota l'esquerra del PSOE a Andalusia van començar fa mesos. Podemos i IU ja s'havien presentat junts a les eleccions de 2018 amb la marca Adelante Andalucía, un nom que, al llarg de la legislatura, ha canviat a Unidas Podemos d'ençà que Teresa Rodríguez i diversos representants d'Anticapitalistes ja no formaven part del grup parlamentari. De fet, Rodríguez concorrerà en solitari amb Adelante Andalucía i no s'ha sumat a aquest acord, com tampoc ho ha fet Andalucía por Sí, que es presentarà als comicis amb el nom d'Andaluces Levantaos, una marca a la qual s'havien adherit el 2021 Más País i Iniciativa del Pueblo Andaluz. Ambdues formacions, però, han acabat pactant amb Podemos i Izquierda Unida en haver-se sumat a converses per analitzar si era possible presentar-se en coalició.

Després que s'oficialitzés l'acord, la candidata a la presidència de la Junta, Inmaculada Nieto, ha compartit una piulada en la qual adjunta una fotografia amb Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol. "Per Andalusia, amb il·lusió i a per totes", ha escrit Nieto. Per la seva banda, Juan Antonio Delgado ha manifestat que "el front ampli serà una realitat a Andalusia". Delgado ha volgut agrair a "Yolanda Díaz i al seu equip la implicació en les darreres hores per tancar l'acord, pel qual Inma Nieto serà la candidata". Ione Belarra, secretària general de Podemos i ministra de Drets Socials, ha donat les gràcies a Delgado "per la seva generositat i compromís". Alberto Garzón, coordinador general d'IU i ministre de Consum, també ha beneït l'acord: "Tenim acord i una excel·lent candidatura, moltes gràcies a totes les forces polítiques que han fet això possible, molt important".