La ministra d'Igualtat Irene Montero llueix un retrat dels Reis al seu despatx. En una de les seves entrevistes més personals, la revista Vanity Fair fins i tot reprodueix el neguit de Montero quan veu que el quadre de Felip i Letizia pot caure a terra: "Vigila, a veure si se'ns cau". Aquesta és la reacció d'una ministra de Podemos i republicana que cita textualment la periodista Joana Bonet, encarregada d'entrevistar-la.

La mateixa Bonet explica que Montero li va dir quan es disposava a "redreçar la fotografia oficial dels reis abans de que el fotògraf disparés". El retrat està recolzat en una ondulació de la boiserie que presideix la paret del despatx.Vanity Fair Irene Montero

Montero i la foto dels reis / Fotografia: Vanity Fair

Montero només lloa Letizia i Botín

Però més enllà de témer per perdre el quadre, Montero lloa la reina Letizia: "Vaig coincidir amb ella en un acte d'Apramp, l'associació de víctimes de tràfic de blanques, i vam escoltar juntes les seves històries de vida. Més enllà de que jo sigui republicana, em va semblar una dona intel·ligent, irònica, portava la reunió ben preparada i vam parlar de temes que ens interessaven a les dues".

L'entrevista i la fotografia han aixecat moltes crítiques a les xarxes socials. I les alabances les dedica a dos noms propis lligats a institucions amb passats no democràtics o famílies carregades d'històries corruptes. Un és el nom de la reina Letizia, l'altre el d'Ana Patricia Botín, presidenta del Banc Santander. D'ella assegura que "pertany a mons diferents" però li sembla una "dona intel·ligent i de tracte agradable que expressa clarament el dissens". A més, conversen i van en la mateixa línia en molts aspectes: "Parlem de feminisme, de vivenda, i l'he vist interessada en conèixer el meu punt de vista, de la mateixa manera que jo he escoltat el seu. M'he sentit còmoda expressant les enormes discrepàncies i això no sempre és fàcil". 

Tenint en compte que Montero ocupa dos mòduls de despatx, agafar la perspectiva de la fotografia dels Reis no sembla una casualitat. I el posicionament d'Unidas Podemos amb la monarquia espanyola no acaba de quedar clar. Sense anar més lluny, l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, va abstenir-se a l'hora de revocar la cessió del palauet Albéniz als reis. I en paral·lel, el vicepresident Pablo Iglesias està convençut que instaurar la república a Espanya "és qüestió de temps".

El debat sobre les fotografies institucionals a diferents òrgans públics sempre està damunt la taula. Ja a la Transició, es va marcar en el mateix Butlletí Oficial de les Corts que les fotografies del Rei han d'ocupar un lloc preferent als despatxos i dependències oficials militars i civils. I encara més explícits són en el cas dels ajuntaments i les seves administracions. A través de diferents sentències judicials s'ha recordat que aquests han d'estar col·locats en una posició de "superioritat" a les comunitats autònomes i les seves representacions locals.