Mònica Oltra, exvicepresidenta del govern del País Valencià i una de les figures fortes de Compromís, ja té data per declarar com a investigada davant el jutge: el 19 de setembre d'enguany a les 9:30 hores. Oltra ha estat notificada aquest dimecres. La cita de l'exvicepresidenta en el marc d'un cas contra ella i 13 persones més per la gestió del cas d'abusos sexuals a una menor tutelada, fets pels quals ja va ser condemnat al seu dia l'exmarit. 

Sobre Oltra pesa una imputació per presumpte encobriment d'abusos sexuals, comesos pel seu exmarit a una menor tutelada. La citació es produeix després que el procediment hagi tornat al Jutjat d'Instrucció 15 de València, òrgan que va originar la investigació. Segons recorda Europa Press, va ser el passat mes d'abril que el jutge va torbar "indicis de delictes racionals, seriosos i fundats" contra Oltra. En aquell moment Oltra era aforada, per la qual cosa el cas va caure a les mans del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que es va decidir a imputar-la. 

En un segon pla

La causa judicial d'Oltra, de la qual ella ha reivindicat des de l'inici que és innocent, ha estat el motiu pel qual ha donat una pas al costat de la política activa deixant els seus càrrecs institucionals. "He demanat a l'executiva de Compromís de fer aquesta roda de premsa per comunicar que presento la dimissió de les Corts i del govern per no comprometre el projecte polític de Compromís", va explicar el passat 21 de juny en una roda de premsa en què no va poder contenir les llàgrimes i va afirmar que: "no hi ha més remei". 

"No li donaré coartada al PSOE perquè tregui les polítiques d'esquerra del Botànic", mantenia Oltra durant l'anunci de la seva dimissió, la qual ha desvinculat completament de la possibilitat de ser culpable, sinó que es tracta d'una decisió que ha mantingut que pren pel bé de la seva formació. "Que ningú pensi que no és possible fer política contra els poderosos. Els que van en contra dels poderosos se'ls carregaran amb denúncies falses: un a un", va advertir en la seva compareixença. 

Dins de Compromís, el vuit que deixa Oltra és un gran cop per l'organització. Malgrat tot, el partit ha hagut de triar qui ocupi el seu lloc, en especial al govern del País Valencià. La formació va decidir ràpidament que aquesta tasca recauria sobre Aitana Mas, de 31 anys i qui havia estat directora general de Transparència durant el primer govern del Botànic (2015-2019). Un perfil jove i amb una destacada trajectòria.