La vicepresidenta del govern del País Valencià, Mónica Oltra, ha anunciat que dimiteix pocs dies després que el Tribunal Superior de Justícia valencià la imputés per un suposat cas de negligències de la seva conselleria en la protecció d'una menor que va ser abusada pel seu exmarit. La líder de Compromís ha deixat els seus càrrecs institucionals i el seu escó com a diputada a les Corts Valencianes. La seva formació havia convocat una reunió executiva aquesta tarda, a la que Oltra no tenia previst assistir per facilitar el debat intern sobre el seu cas. Finalment, però, l'executiva ha decidit cancel·lar la trobada i Oltra ha assegurat que deixa el càrrec en una roda de premsa. "He demanat a l'executiva de Compromís de fer aquesta roda de premsa per comunicar que presento la dimissió de les Corts i del govern per no comprometre el projecte polític de Compromís", ha declarat.

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, va assegurar ahir que el futur d'Oltra es resoldria "més d'hora que tard" i així ha sigut: la vicepresidenta ha deixat tots els seus càrrecs polítics. Puig va assenyalar que el cas demanava una "reflexió coral, no personal", en la que s'havia de posar per sobre "no fallar a la societat valenciana". "Tenim per sobre de qualsevol cosa un projecte que ha aconseguit aixecar la hipoteca reputacional i transformar la Comunitat Valenciana", va argumentar. Avui, Oltra ha renunciat als seus càrrecs apuntant en l'argumentari de Puig. És a dir, protegir el projecte polític de Compromís i apartar-lo de la polèmica que envolta el cas del seu exmarit.

La vicepresidenta ha afirmat que se'n va amb "el cap ben alt" de l'executiu autonòmic i del parlament, i ha criticat el sistema mediàtic que "ha creat un clima" per forçar la seva dimissió. "Els senyors, no tenen feina, es dediquen a alimentar un ecosistema mediàtic perquè es converteixi en realitat", ha lamentat. De fet, ha argumentat que l'escenari actual l'ha obligat a prendre aquesta decisió, ja que "no hi ha més remei". La comunicació al president Ximo Puig s'ha produït durant la roda de premsa: "No li donaré coartada al PSOE perquè tregui les polítiques d'esquerra del Botànic". El missatge que ha volgut llançar per acabar ha estat: "Han guanyat els dolents". Ha estat una roda de premsa improvisada on Oltra ha estat visiblement afectada. "Que ningú pensi que no és possible fer política contra els poderosos. Els que van en contra dels poderosos se'ls carregaran amb denúncies falses: un a un", ha advertit, fent referència a les querelles que l'han dut als tribunals, presentades per sectors de la ultradreta.

Per la seva banda, la Presidència de la Generalitat Valenciana ha mostrat el seu respecte per la decisió de Mónica Oltra d'abandonar el govern valencià i les Corts després de la imputació judicial. Considera que la decisió va en la línia de la reflexió col·lectiva que ha reclamat en els últims dies el president, Ximo Puig. Així ho han afirmat fonts del departament a Efe, que reconeixen la figura de la vicepresidenta i li agraeixen la feina feta. A més, assenyalen que la Generalitat Valenciana continuarà treballant pel futur i el progrés dels valencians. Finalment, insisteixen en el fet que era necessari que la decisió l'adoptessin la mateixa Oltra i Compromís.

El cas d'Oltra

La sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va imputar Mónica Oltra pel presumpte encobriment d'abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada. Oltra declararà davant del TJC el pròxim 6 de juliol a les 10:00 hores. Així ho va decidir la Sala, tribunal al qual el Jutjat d'Instrucció número 15 de València que va remetre les actuacions el mes d'abril passat en estimar que existien fets presumptament delictius atribuïts a Oltra. Es va enviar la causa a aquest òrgan davant la condició d'aforada de la consellera. Després de rebre les actuacions, el tribunal va preguntar a les parts del procediment --acusacions i defenses-- sobre la competència per a instruir el cas. Fiscalia es va pronunciar favorablement al fet que ho assumís el TSJCV per veure indicis "rellevants" contra Oltra.

En concret, en aquest procediment s'investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals que va sofrir en un centre una menor tutelada, de 14 anys, a les mans de l'exmarit d'Oltra entre els anys 2016 i 2017. L'educador va ser condemnat a cinc anys de presó en una resolució ratificada pel TSJCV. Després de la condemna, la menor va denunciar la situació en la qual s'havia trobat durant la tramitació de la causa i des del jutjat es va obrir una nova investigació judicial contra sis funcionaris, la directora i una psicòloga del centre d'acolliment de menors on van ocórrer els fets. Posteriorment, es va imputar a cinc persones més: una directora general, una subdirectora general, un secretari territorial, una cap de servei i un tècnic. Un total de 13 investigats. Segons la Fiscalia, "ningú es va preocupar de protegir la menor d'aquests abusos, fins al punt que l'educador autor material dels mateixos va ser reposat en les seves funcions".