Compromís ja ha decidit el relleu de Mónica Oltra. La seva substituta al govern del País Valencià és Aitana Mas, que es convertirà en la nova vicepresidenta, portaveu del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, tasques que tenia Oltra fins aquest dimarts, dia en què va anunciar la seva dimissió. La responsabilitat que Mas ocupava aquesta legislatura era la de síndica adjunta de la coalició de Compromís a les Corts Valencianes. A banda d'aquesta funció, la nova vicepresidenta també formava part de la delegació del seu partit per negociar l'elaboració dels pressupostos amb els altres socis de govern, el PSOE i Unides Podem. Segons explica la formació, ja han traslladat aquesta decisió a Ximo Puig, president valencià. Aitana Mas, de 31 anys, havia estat directora general de Transparència durant el primer govern del Botànic (2015-2019).

Així doncs, la fins ara síndica adjunta de Compromís serà la titular de la vicepresidència del País Valencià durant quasi un any, donat que la legislatura acabarà el maig de 2023. En tot cas, malgrat que ara esdevingui la persona del partit amb més responsabilitat dins d'un executiu, no figura a priori com a presidenciable de Compromís per a les eleccions de l'any vinent. Qui estaria més ben posicionat per ser el candidat als propers comicis autonòmics és Joan Baldoví, actual portaveu de la formació al Congrés dels Diputats.

Durant aquest matí, ja circulava amb força el nom d'Aitana Mas per ocupar les responsabilitats que ostentava Mónica Oltra al Consell Executiu del País Valencià. Mas pertany a Iniciativa del Poble Valencià, partit del qual també forma part Oltra, i que forma part de Compromís. Des de la formació, es destaca la seva elecció pel seu tarannà "dialogant i tranquil", així com que ja ha tingut experiència de govern —havent estat directora general de Transparència—. En paral·lel, admeten que pot tenir un perfil "polític més baix" i que no seria descartable que, si s'arxiva el cas pel qual està sent investigada Mónica Oltra, aquesta última recuperés les responsabilitats que fins aquest dimarts tenia.

Puig agraeix a Oltra la "generositat responsable"

Aquest dimecres al matí, el president del País Valencià, Ximo Puig (PSPV-PSOE), s'ha pronunciat sobre la dimissió de Mónica Oltra. Puig ha agraït a Oltra "la generositat responsable" que ha demostrat amb aquest moviment i ha volgut traslladar el seu "respecte i reconeixement" a la ja exvicepresidenta. A parer del president valencià, això constata que "no tots els polítics són iguals" i ha descartat que en algun moment veiés que el seu executiu "es desestabilitzés" durant els dies en què Oltra, inicialment, va manifestar que no dimitiria. Per part de l'altre soci de govern, Unides Podem, han assenyalat que ara el que toca és "prémer l'accelerador i governar i millorar la vida dels valencians".

El dimarts, Oltra va anunciar la seva dimissió "per no comprometre el projecte polític de Compromís ni el govern del Botànic". La pressió sobre ella durant la darrera setmana va ser intensa després que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana anunciés que la imputava per un suposat cas de negligències de la seva conselleria en la protecció d'una menor que va ser abusada pel seu exmarit. Aquest dimecres ha transcendit que la policia judicial va registrar el dilluns la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en cerca de l'expedient sobre aquest cas.