Nova rectificació del govern espanyol. Enmig de la incertesa i del caos que ha generat el decret de mesures per a l'estalvi energètic, el Ministeri de Transició Ecològica havia anunciat una reunió tècnica, amb la presència de directors generals, per al dimarts amb les comunitats autònomes i que pilotaria l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia. Aquest diumenge, però, la Moncloa ha convocat per aquest mateix dilluns al matí la Conferència Sectorial d'Energia, és a dir, que la trobada passa a ser de primer nivell polític ja que es farà amb la presència de tots els consellers autonòmics responsables de les àrees d'Energia, Indústria i Comerç, així com amb les ministres Teresa Ribera i Reyes Maroto. A més de les autonomies, estan convocats els ajuntaments a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, havia criticat el govern espanyol a Twitter per la "improvisació d'una reunió tècnica, sense ordre del dia, quan el problema que han creat és de primer nivell polític". D'aquesta manera, Ayuso reclamava que la reunió s'elevés als titulars de les carteres competents en matèria d'energia, i així és com acabarà sent. Segons ha informat el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic en una nota de premsa en què anunciava la convocatòria d'aquesta Conferència Sectorial, l'objectiu de la trobada —que serà telemàtica— serà "analitzar els detalls del Reial decret-llei 14/2022 d'1 d'agost de mesures de sostenibilitat, estalvi i eficiència energètica per reduir la dependència del gas natural en el context de la guerra d'Ucraïna".

Des de l'executiu estatal, assenyalen que el que cal és "alinear les polítiques d'estalvi i eficiència energètica de totes les administracions" per "reafirmar de forma solidària el compromís d'estalvi d'un 7% del consum energètic" que l'Estat va adquirir davant la Unió Europea. Tanmateix, especifiquen que aquesta mateixa reunió que se celebrarà en el si del màxim òrgan de cooperació entre el govern espanyol i les comunitats autònomes en qüestions d'energia ja servirà per "resoldre dubtes sobre l'abast i aplicació de les mesures que entraran en vigor a les dotze de la nit del dimecres 10 d'agost". A banda de la titular del Ministeri de Transició Ecològica i vicepresidenta tercera, Teresa Ribera; i de la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto; també hi assistirà la secretària d'Estat d'Energía, Sara Aagesen.

"No valen excuses"

En unes declaracions, Ribera ha assegurat que també és responsabilitat de l'executiu central "facilitar el compliment d'aquestes mesures i acompanyar els actors i operadors econòmics" que hagin de complir amb les diferents disposicions. D'altra banda, també ha subratllat que aquest reial decret llei ja incorpora "de manera explícita la necessitat de flexibilitzar les condicions i mesures establertes en aquells sectors en què la protecció dels treballadors requereixi unes temperatures diferents a les determinades", en referència als topalls de 19 graus en el cas de la calefacció i de 27 graus en el cas de l'aire condicionat. De fet, la mateixa Teresa Ribera va anunciar el divendres que en comerços, bars i restaurants, l'aire condicionat podria estar als 25º. La vicepresidenta tercera del govern espanyol, però, ha volgut subratllar que, amb la convocatòria d'aquesta reunió extraordinària, "no valen excuses, ni incompliments, ni incomprensions". "Aclarirem tots els dubtes que puguin tenir els consellers autonòmics", ha reblat.